Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.07.2021 7:22:46

Budoucnost neleží na bodácích…

Budoucnost neleží na bodácích…

Tak se zase blíží volby a všichni slibují, jak i věčná popelka, tedy kultura, bude pod jejich péčí rozkvétat a stane se snad i princeznou.

Tak se zase blíží volby a všichni slibují, jak i věčná popelka, tedy kultura, bude pod jejich péčí rozkvétat a stane se snad i princeznou.  Že i po covidové pandemii, co uštědřila kultuře pořádnou ránu, která dala zabrat i řadě celebrit v hlavním proudu a vystavila smrtící K.O. mnohým aktivitám mimo tento proud, zajistí minimálně ono magické 1% prostředků právě pro tento resort.

Podobné sliby slýcháváme již roky, desetiletí. Ale v realitě pak dostalo přednost vždy něco jiného. Přesto podfinancovaná kultura na dno nepadla.

Udržen byl přes polistopadové změny a restrikce funkční systém podpory obecních knihoven, přes restrikce zůstala unikátní i síť uměleckých škol. Každoročně se i přes covidovou pauzu uskutečňují tradiční kulturní akce a festivaly, vznikají i tradice nové.

Ale není to rozhodně zásluhou politiků - knihovny, zušky i značnou část tradičních akcí drží při životě nadšenci, kteří svou činnost vnímají spíše jako poslání, často pracují za odměnu minimální nebo i zdarma.

Kde mají osvícené vedení obce, daří se zajišťovat i obnovu infrastruktury pro kulturní činnost, poslední masivnější kulturní výstavba v naší zemi ale pamatuje sedmdesátá léta minulého století.

A když se každoročně připravuje rozpočet, začíná se škrty v kultuře. V kultuře, kde každá vložená koruna přinese i v řeči pouhých cifer korun mnohem více, nejen ve filmu, ale i třeba ve festivalech vážné hudby nebo v knihovnách…. Naopak třeba resort obrany, ten s podporou vyšších prostředků problém nemá. Tam nemají opoziční pravicové strany, ale ani vládní ANO a ČSSD či mimoparlamentní Přísaha problém dokonce hlasovat ani pro 2%... Víte, co by se v kultuře dalo udělat za 9 miliard, co budou stát houfnice? Nebo za 15 miliard, co mají stát Spydery? Srovnejte i s vlastním rozpočtem Ministerstva kultury – cca 15 miliard…

Sliby, plané sliby. Když jde o děla nebo bojová vozidla, jsou sliby splněny předem. Ale kultura?

Přitom naše budoucnost neleží na bodácích, je v rozvoji naší kultury. Kdyby tak místo prázdných slibů radši věnovali kultuře stejné prostředky, jako jdou na zbrojení! To je výzva, co říkáte?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama