Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.08.2021 8:36:00

Nezapomínejme na Bělorusko, Lukašenkův teror neustal

Nezapomínejme na Bělorusko, Lukašenkův teror neustal

Uběhl rok od běloruských prezidentských voleb, v nichž si dle všech důkazů podvodem uzurpoval moc Alexandr Lukašenko. Za jediný stihl Lukašenko šířit svůj teror v rámci své země i mimo její hranice.

 Proto si běloruská obec v České republice připomněla toto smutné výročí a diskutovala budoucnost Běloruska. K nim se přidala i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Výčet Lukašenkova teroru je dlouhý. Únos letadla s opozičním novinářem Romanem Protasevičem, tvrdé potlačení jakýchkoli demonstrací a stovky politických vězňů, zneužívání migrace jako nástroje boje s Litvou za její podporu Tichanovské, či pokusy o umlčení vlastních olympijských atletů. „Lukašenko dal již v minulosti najevo, že ‘dokud ho nezabijí’, neodstoupí. Existující i chystané balíčky sankcí vůči jeho režimu ale pociťuje a lidskoprávní organizace spolu s okolními státy se snaží postupně dostat ven nejohroženější odpůrce režimu. Důležité je proto si situaci připomínat,“ říká europoslankyně Markéta Gregorová.

Proto se včera zúčastnila setkání běloruské diaspory v České republice, která diskutovala budoucnost své rodné země i možnosti, jak Bělorusům pomoci. Podpůrné akce pomáhají Piráti organizovat celý rok v rámci zahraničního odboru, který vede kandidátka do Sněmovny, Veronika Murzynová. „Posíláme dopisy politickým vězňům, pomáhali jsme s organizací pochodu a demonstrací v loňském roce a na našem webu se snažíme mapovat možnosti pomoci i vývoj v Bělorusku. Pokud lidé chtějí vědět, jak mohou pomoci, stačí se podívat na web či nám napsat a rádi je zapojíme,“ doplňuje Murzynová.

„Před pár dny mi přišel e-mail od organizace, která sleduje osudy politických vězňů. Informovali mě, že 22letá studentka Kasya, nad níž jsem převzala záštitu a psala si s ní dopisy, byla odsouzena na 2,5 roku nepodmíněně. Takových studentů se zničenými životy jsou přitom stovky. A další stovky lidí musí uprchnout, aby je nečekal stejný rozsudek. Nezapomínejme na to, co se děje jen kousek od nás,“ apeluje Gregorová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama