MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.08.2021 15:31:00

Protilátky proti Covid-19 a "čau" premiér

Protilátky proti Covid-19 a "čau" premiér

Komentář na facebookovém profilu k problematice protilátek a jejímu řešení vládou premiéra Babiše

 Tak si to zrekapitulujme!

Už v průběhu podzimu 2020 upozorňovalo několik odborníků z oboru imunologie a mikrobiologie na základě monitorování hladiny protilátek u pacientů, kteří prodělali COVID-19 v jarní vlně 2020, že hladina protilátek IgG u většiny z nich zůstává na protektivní hladině i po více než 6 měsících. Ze sledování také vyplynulo, že u těchto pacientů je statisticky významně menší výskyt reinfekcí virem SARS-CoV 2. Své poznatky v té době začali publikovat v odborném tisku, podobné práce se jsou známy také ze zahraničí. Zároveň se v ČR objevují první výzvy k tomu, aby se vyšetření protilátek využilo v efektivnějším boji proti COVID-19. Na přelomu roků 2020/2021 jsem na základě odborných prací na Výboru pro zdravotnictví Sněmovny žádal tehdejšího ministra Blatného, aby se této problematice odborné týmy na MZ věnovaly.

Následovala pak moje ústní interpelace 25. 3. 2021 opět na ministra Blatného v téže záležitosti.
Po výměně ministrů jsem na plénu Sněmovny o totéž žádal ministra Arenbergera, po návratu ministra Adama Vojtěcha do funkce jsem o totéž žádal také jeho. Opakovaně jsme toto téma otevřeli s dalšími kolegyněmi a kolegy v rámci sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Výsledek - vytrvale odmítavý postoj ministerstva zdravotnictví, které tvrdošíjně opakuje - protilátky neuznáme a tečka.

A teď pozor – střih.

V červenci 2021 se k problematice protilátek proti COVID-19 zčista jasna vyjadřuje premiér A. Babiš. Co na tom, že se tak stalo v kontextu dvou faktů - jeden je osobní - jeho dceři byly dle jeho vlastního sdělení zjištěny vysoké hladiny protilátek IgG proti COVID-19 a ošetřující lékař dceři premiéra nedoporučil v danou chvíli očkování proti COVID - 19. Druhý fakt je marketingový, pan premiér zjistil, že veřejnost téma protilátek velmi zajímá a co by pan "Čau" premiér neudělal, aby volání veřejnosti neuspokojil, byť předtím to jemu i jeho ministrům zdravotnictví bylo ukradené. Je třeba zmínit krátké intermezzo, kdy pan premiér s "noblesou" sobě vlastní arogantně vyplísnil celou opozici, co to zase otravuje a že je to zase ta opozice, která nic nedělala a teď objevila "protilátky"...

Nicméně vraťme se do současnosti, pan "Čau" premiér v neděli ujistil veřejnost, že UŽ!! do konce srpna se o možném využití vyšetření protilátek proti COVID-19 v ČR rozhodne... To je vám ale "rychlost"!

A dokonce sám pan "Čau" premiér bude moderovat kulatý stůl, předpokládám, že si k tomu vezme bílý plášť a fonendoskop..., no, nebylo by to poprvé ... Máme tleskat? Kdyby vláda problematiku protilátek začala zodpovědně řešit v dubnu, tleskal bych, zatleskal bych i v červnu, kdy to pro naše občany mělo před létem velký význam. Jestli se konečně začne vláda a ministerstvo protilátkami proti COVID-19 korektně zabývat, tak je to samozřejmě dobře. Jen je třeba dodat, že je to trestuhodně pozdě. Lidé v naší zemi potřebovali, aby vyšetření protilátek stát uznal už před letními prázdninami a nikoliv - a to zatím jen možná – až na konci dovolených.

Pane premiére, můžete si tleskat a nechat se fotit s fonendoskopem třeba ze sta úhlů, pořádně si také zanadávejte na tu zlou opozici, ale čas nevrátíte. Bohužel pro českou veřejnost! Čas běží, a proto jsem v pátek 6.8.2021 podal písemnou interpelaci na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, kde žádám, aby pan ministr vysvětlil svůj dlouhodobě (!!!) odmítavý postoj nejen k samotnému využití vyšetření protilátek COVID-19, ale co je ještě smutnější - také k diskuzi s předními odborníky v oboru imunologie, mikrobiologie a biostatistiky, kteří mají odborně jiný názor než poradci pana ministra. Odpovědi nejsou až tak důležité pro mě osobně, ale ministerstvo zdravotnictví a vláda je dluží českým občanům a hlavně, h l a v n ě dluží urychlené řešení!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama