PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.08.2021 14:45:00

Jak sladit péči o děti s prací?

Jak sladit péči o děti s prací?

Komentář na facebookovém profilu k návrhu zavedení sousedského hlídání s příspěvkem státu

 Jak sladit péči o děti s tím, aby člověk nevypadl na dlouhou dobu z práce?

Inspirovali jsme se v zemích, kde už pomoc rodinám funguje. Kromě podpory školek a dětských skupin chceme rodičům malých dětí pomoci s udržením na trhu práce také zavedením české obdoby takzvané "matky, otce či tety přes den" (Tagesmutter či Tagesvater).

O co přesně jde? V zásadě o povýšení běžného sousedského hlídání s garantovaným finančním příspěvkem státu. Děti tak může hlídat třeba vaše sousedka spolu se svými dětmi. Za předpokladu ochoty k občasné kontrole ze strany obcí, splnění vstupních podmínek a vzdělávání (úvodního, i průběžného).

Takové hlídání je pružné, kvalitní, podpoří péči v rodinném prostředí, odpadá u něj celá řada administrativních a finančních překážek a především pomáhá rodičům nevypadnout z trhu práce na příliš dlouhou dobu.

Stejný systém funguje například u sousedů v Německu, Rakousku nebo Dánsku. Udělejme další krok v podpoře rodin také u nás.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama