Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • Praha 18
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2021 14:43:47

Vláda by měla vrátit zákoník práce do vyvážené polohy

Vláda by měla vrátit zákoník práce do vyvážené polohy

Trh práce se zásadním způsobem mění. Přestože se obecná míra nezaměstnanosti stále pohybuje kolem 4 procent, což je strašně nízké číslo, tak lidé práci postupně mění a střídají.

Je evidentní, že z některých oborů pracovní síla mizí. Ve větší míře jde například o taxikáře, servírky, kuchaře a další odvětví, kde je propad trhu veliký. Lidé se přesunuli do jiných kategorií jako skladník, manipulátor nebo řidič.
Společnost se mění a je otázkou, jestli ve chvíli, kdy služby ožijí, budou lidé se ochotni do těchto oborů vrátit. Pozice číšník a servírka byl poměrně četně studován v naší zemi a můžeme se ptát, zda při návratu sedmi milionů turistů do České republiky, a hlavně do Prahy, bude trh služeb schopen původní lidi nabrat zpět.
V každém případě by vláda měla trh práce uvolnit, neblokovat ho a pomoci tomu změnou zákoníku práce, který je v současné době naprosto zkostnatělý a přežilý. Ve chvíli, kdy chce firma zaměstnance propustit, má s tím problém, pokud na jeho straně nenastane nějaká chyba.
Zákoník práce je potřeba vrátit do vyvážené polohy, kdy nejen zaměstnanec, ale i zaměstnavatel mají možnost použít dvouměsíční výpovědní lhůtu, aby byl poměr ukončen. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama