Ing. Robert Plaga, Ph.D.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.08.2021 14:45:00

Postupujeme přesně podle harmonogramu

Postupujeme přesně podle harmonogramu

Šéfové resortů školství a zdravotnictví Robert Plaga s Adamem Vojtěchem dnes na společné tiskové konferenci představili manuál pro fungování škol od 1. září.

 Na materiálu resort školství úzce spolupracoval jak s ministerstvem zdravotnictví, tak se školskými asociacemi a řediteli škol, jejichž podněty a připomínky byly do materiálu zapracovány. Do škol začalo ministerstvo školství materiál distribuovat prostřednictvím datových schránek již v dnešních ranních hodinách.

„Postupujeme přesně podle harmonogramu. Do 30. června dostaly školy informace, jak to bude s testováním, do konce července pak od nás obdrželi ředitelé soubor doporučení ministerstva zdravotnictví. Posledních 14 dnů do včerejšího schválení potřebného mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví jsme využili ke konzultacím s řediteli škol,“ řekl v úvodu tiskové konference ministr školství Robert Plaga s tím, že manuál, který byl do škol rozeslán, je opět rozdělen na závazné, doporučující a informativní části, což se v minulosti velmi osvědčilo.

„Naším společným zájmem je, aby byl start a průběh školního roku bezpečný a aby byl návrat trvalý. Obsahem manuálu je provoz škol ve školním roce a kromě základních hygienických pravidel jsou v něm obsaženy kroky, jak postupovat v případě pozitivity. Manuál reflektuje nejčastější dotazy ředitelů, ale i rodičů, tedy je v něm uveden režim při stravování nebo přístupu třetích osob do budovy školy,“ doplnil ministr školství.

Podstatná část manuálu je pak věnována screeningovému testování ve školách a podrobnému popsání kroků, které má škola udělat při vykazování screeningového testování. „Screeningové testování nám má ukázat obraz epidemiologické situace nejen ve školách, ale v celé společnosti. Bude to pro nás po návratu z prázdnin velmi zásadní obraz, jak jsme na tom s epidemiologickou situací v ČR,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Škola podle jeho slov bude mít povinnost zaslat seznam pozitivně testovaných žáků a zaměstnanců příslušné krajské hygienické stanici a dále také žáků, kteří byli s pozitivními v kontaktu. Tato nová povinnost je obsažena v mimořádném opatření Ministerstva zdravotnictví.

„Nepředpokládám, že bude docházet automaticky k nařizování karantény, nebudeme na tuto dobu třídy vypínat, ale bude dostačovat, když děti, které byly poslední dva dny s pozitivním žákem v kontaktu, absolvují PCR test, pokud bude negativní, budou se moct vrátit zpět do výuky,“ vysvětlil Adam Vojtěch. Manuál pro školy a další informace, které byly dnes rozeslány do škol, naleznete na webu ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama