ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.08.2021 19:02:00

Davis: Chceme motivovat otce k častější péči o děti

Davis: Chceme motivovat otce k častější péči o děti

K vládnímu návrhu novely zákona na prodloužení dovolené pro otce po narození dítěte z jednoho týdne na dva, přicházejí Zelení s důslednějším programovým návrhem.

 Ke stávající rodičovské chtějí pro druhého rodiče, nejčastěji otce, celé čtyři měsíce “otcovské dovolené”, které nepůjdou převést na matku. Zelení tak prosazují funkční flexibilní rodičovskou po vzoru skandinávských zemí, aby podpořili rodiny v těch nejdůležitějších společných měsících a umožnili otcům častější péči o malé děti.

Lídryně Zelených Magdalena Davis, která je matkou tří dětí, k tomu říká: “Jako Zelení chceme opravdu flexibilní rodičovskou, která umožní rodičům nejen zvolit si její délku, ale také například střídání rodičů na rodičovské po týdnech, sdílení týdne nebo sdílení dne - například dopoledne se o dítě stará matka a odpoledne otec. K existující rodičovské přidáme bonus čtyři měsíce pro druhého rodiče, nejčastěji otce, které nepůjdou převést na matku, protože tím chceme motivovat otce k častější péči o děti.”

Dále Strana zelených prosazuje mnohem větší dostupnost zařízení pro péči o děti předškolního věku jako jsou jesle, školky a dětské skupiny. Každé dítě od dvou let věku bude mít zákonný nárok na místo v takovém zařízení s postupnou garancí místa pro každé dítě od jednoho roku. Tam, kde to zatím není možné, by podle návrhu Zelených měla mít rodina nárok na proplácení hlídání jinou formou. Zelení prosazují čerpání slevy na dani („školkovné“) na všechny formy placené péče o dítě. Tato zařízení budou v provozu i o prázdninách a jejich zřizování a provoz nebudou omezovány nadbytečnou byrokracií.

Program Zelených dále počítá se zrušením diskriminace studentek a některých OSVČ, které si nyní nemají možnost zvolit délku rodičovské. K tomu Zelení také plánují upravit rodičovskou i pro adoptivní rodiče starších dětí, aby měli plnohodnotnou rodičovskou dovolenou jako ostatní.

Další prorodinné návrhy Zelených najdete ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama