prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2021 10:42:00

Očkovací sanitka vyrazí do vyloučených lokalit v regionu

Očkovací sanitka vyrazí do vyloučených lokalit v regionu

Mobilní očkovací týmy budou v příštím týdnu očkovat v dalších sociálně vyloučených lokalitách.

Očkování bez předchozí registrace bude možné v ostravských Radvanicích a Kunčičkách, v komunitním centru ve Frýdku-Místku, vyrazí i do Havířova-Šumbarku a do Karviné. Toto kolo mobilního očkování bylo naplánováno ve spolupráci s organizacemi, které v sociálně vyloučených lokalitách působí.

„Dali jsme si nelehký úkol. Abychom zvýšili proočkovanost v našem kraji, rozhodli jsme se nabízet vakcínu i lidem z takzvaných sociálně vyloučených lokalit. V těchto místech žije spousta lidí s nižším vzděláním i příjmy, kteří nemají možnost se elektronicky registrovat, a navíc mají tendence nedůvěřovat institucím a autoritám. Jsou ovšem vstřícnější k pracovníkům sociálních služeb, kteří jsou s nimi v kontaktu dlouhodobě a pomáhají jim řešit různé potíže. Proto nám toto očkování pomohli organizovat právě zástupci organizací působících v těchto lokalitách,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a upřesnil, že s organizací vakcinace ve vyloučených lokalitách pomáhaly například Diecézní Charita ostravsko-opavská, Spolek Portavita, spolek Centrom, společnost Vzájemné soužití, organizace Dživipen, ale také například romský poradce a terénní sociální pracovník frýdeckomísteckého magistrátu.
„Díky spolupráci s lidmi z terénu víme, že nejvhodnější čas pro vakcinaci v těchto oblastech je pozdní odpoledne. Také se ukázalo, že řada lidí nemá občanku, takže jsme se nakonec rozhodli očkovat i bez předložení průkazu totožnosti, bude stačit znát celé rodné číslo. Další důležitou okolností je pak určitá nedůvěra, která plyne z dezinformací o očkování, které v těchto komunitách kolují. Proto jsou zdravotníci z mobilních týmů připravení lidem vše vysvětlovat a trpělivě odpovídat na všechny dotazy,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že zdravotníci ani sociální pracovníci nebudou nikoho k vakcinaci nutit, pouze budou podávat pravdivé informace a rozhodnutí pak bude na každém jednotlivci.

Očkovat se budou moci lidé nad 16 let, na výběr budou opět obě vakcíny: Janssen a od firmy Pfizer/BioNTech. „Tomuto naplánovanému očkování předcházelo několik jednání s příslušnými organizacemi, lidé z vyloučených lokalit se o očkování dozvěděli s dostatečným časovým předstihem prostřednictvím sociálních pracovníků i informačních letáků. Jsem přesvědčený, že všichni udělali maximum pro to, aby bylo očkování ve vyloučených lokalitách úspěšné. Teď už je jeho výsledek opravdu jen na konkrétních lidech, jestli k očkovacím sanitkám přijdou,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Termíny očkování ve vyloučených lokalitách:
30. 8. ORLOVÁ: Komunitní centrum Orlovák, Spojenců 875, 
14:00-19:00
Mobilní tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj

31. 8. HAVÍŘOV-Šumbark: Kontaktní centrum PORTAVITA, nám.T.G.Masaryka 810/4
14:00-19:00
Mobilní tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj

2. 9. OSTRAVA-Radvanice: prostory organizace Centrom, Trnkovecká 240/82
13:00-16:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

2. 9. FRÝDEK-MÍSTEK: Komunitní centrum, ul. Míru 1345
14:00-17:00
Mobilní tým Nemocnice Frýdek-Místek

3. 9. KARVINÁ: náměstí Budovatelů (očkovací mobilní stan poblíž OSSZ)
15:00-20:00
Mobilní tým Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj

3. 9. OSTRAVA-Kunčičky: Střádalů 19
15:00-18:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

7. 9. Ostrava: Božkova 5
16:00-18:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

8. 9. OSTRAVA-Kunčičky: U Tiskárny 3
16:00-18:00
Mobilní tým Fakultní nemocnice Ostrava

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama