Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2021 21:52:00

Automobilový průmysl je pro naši zemi klíčový

Automobilový průmysl je pro naši zemi klíčový

Komentář na facebookovém profilu k plošnému zákazu prodeje aut se spalovacími motory v roce 2035

 Automobilový průmysl je pro naši zemi zcela klíčový. Představuje více než 9 % HDP, 26 % výroby a 24 % českého vývozu. Dá se říct, že je to jeden z nejdůležitějších pilířů naší ekonomiky, a tedy celé země. I proto nemohu přijmout celoplošný zákaz prodeje aut se spalovacími motory, který Evropská komise navrhla tak, aby začal platit už od roku 2035. Dopady na náš průmysl by byly drtivé, stejně jako na životy našich občanů.

Jen se podívejme, co způsobily nové požadavky na automobilový průmysl, kdy automobilky musí platit za vyrobená auta, která se nevejdou do emisního limitu. Kvůli tomu nově končí Fabia Combi, cenově přístupný vůz například pro začínající rodiny. Nicméně kvůli novým normám už se vyrábět nevyplatí.

Je to příklad toho, kdy se poptávka nahrazuje normami a regulacemi, což nás přibližuje zase shora řízené ekonomice. A jak to dopadne? Místo nové Fabie si lidé, kteří nemají na nové drahé auto, koupí raději ojetinu s daleko horšími parametry.

Měli jsme u nás vždy šikovné lidi, kteří vyráběli špičková auta. Věděli jste, že v roce 1918 u nás bylo registrováno ani ne 5 tisíc vozidel? Už ale v polovině třicátých let bylo registrováno přes 91 tisíc osobních vozidel, přes 33 tisíc nákladních automobilů a přes 57 tisíc motocyklů! Měli jsme tak bilanci 150 obyvatel na jeden automobil, což odpovídalo 16. místu na světě. I dnes jsme stále velmi silným výrobcem vozů a komponentů. Máme v tomto tradici a know-how.

Abychom měli v tomto segmentu dobrou budoucnost a auta nebyla nedostupným luxusem, je potřeba, aby budoucí česká vládní reprezentace skutečně začala hájit české ekonomické zájmy na úrovní Evropské unie, a nikoliv jako stávající, která se mnoha tématy na jednáních v Evropě statečně promlčela.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama