Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2021 7:37:00

Všechny peníze budou investovány tam, kde plátci daní žijí, bydlí a pracují

Všechny peníze budou investovány tam, kde plátci daní žijí, bydlí a pracují

Zastupitelstvo napříč politickým spektrem schválilo kompromisní návrh zvýšení daně.

Dlouhé jednání a nakonec přijetí kompromisního návrhu s konkrétní podmínkou. V Zastupitelstvu města Olomouce byl v pondělí v podvečer přijat návrh zvýšení sazby daně z nemovitosti. Návrh umožní v dalších letech městu, které dlouhodobě trpí důsledky nespravedlivě nastaveného rozpočtového určení daní a letos i dopady pandemické situace, investovat do udržování infrastruktury a snižovat míru zadlužení. Město se zavázalo investovat nově získané finance zcela transparentně. Současně bude dál provádět razantní úsporná opatření.

„Zastupitelstvo se usneslo na zvýšení místního koeficientu daně z nemovitosti na hodnotu dva, což v praxi znamená dvojnásobnou výši daně. Tato změna přinese do rozpočtu částku asi 87 milionů korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Otakar Š. Bačák. Zastupitelstvo rovněž přijalo usnesení, které určuje, jak bude s touto nově získanou částkou naloženo. „Zavázali jsme se, že jednatřicet milionů korun z této částky bude použito na snížení míry úvěrové zátěže z minulých let a zbytek město použije na opravy a rekonstrukce škol, vodohospodářské a dopravní infrastruktury,“ upřesnil náměstek Bačák. „Pro návrh budeme hlasovat všichni s těžkým srdcem, ale současně s vědomím, že v dané situaci, kdy se městu skutečně nedostává spravedlivých příjmů, je to jediné možné řešení. Bereme na sebe přitom i závazek využití těchto příjmů na opravy oprav silnic, chodníků, vodovodů nebo škol. Všechny peníze budou investovány tam, kde plátci daní žijí, bydlí a pracují,“ dodal primátor Mirek Žbánek.

Vedení města argumentovalo při předložení návrhu tím, že rozpočtu města už od roku 2010 každoročně chybí přibližně sto třicet milionů korun kvůli tehdejší změně zákona o rozpočtovém určení daní. Navíc město zasáhl propad příjmů kvůli daňovému balíčku a v posledním roce i dopad pandemie a s ní spojených výdajů. „Dva roky se snažím při jednání s vládou i s ostatními městy a obcemi znovu otevřít otázku rozpočtového určení daní, které je pro krajská města velikosti Olomouce opravdu neadekvátní. Zatím bez úspěchu. Možná je to i tip, s čím by se měli občané obracet na ty, kteří je budou po volbách zastupovat v nové Poslanecké sněmovně,“ komentoval příjmy města primátor Žbánek.

S argumenty o omezených příjmech města souhlasila i část opozice, která pak návrh podpořila. Svou podporu ovšem podmínila i tím, že vybrané prostředky budou přesunuty do rezervy a z ní budou uvolňovány na výše uvedené konkrétní výdaje.

Jak během debaty zaznělo, město už v uplynulém roce nastartovalo několik úsporných opatření, podařilo se osekat provozní rozpočet o desítky milionů, několik desítek pracovních míst na magistrátu bylo zrušeno, další úspory přinese probíhající provozní audit. Město se snaží ovlivnit výši výdajů i společným nákupem energií či pohonných hmot pro své firmy a příspěvkové organizace. V následujícím období se ale i v tomto ohledu musí městský rozpočet připravit na zvýšení výdajů, protože výrazně roste cena energií či například stavebních prací a stavebních materiálů. 

Pro návrh hlasovalo pětadvacet zastupitelů, sedmnáct se zdrželo a tři byli z jednání omluveni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama