MUDr. Bc. Marek Hilšer, Ph.D.

  • BPP
  • Praha 2
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2021 22:19:21

Kreml utahuje šrouby své represivní mašinerie

Kreml utahuje šrouby své represivní mašinerie

Komentář na facebookovém profilu k veřejné výzvě ruským úřadům ve věci parlamentních voleb do Státní Dumy

Za dva týdny proběhnou v Rusku parlamentní volby. Ve snaze zabránit demokratickému průběhu voleb Kreml utahuje šrouby své represivní mašinerie. Milionům občanů je znemožněno volit, opozičním politikům je na základě vykonstruovaných obvinění upírána možnost zúčastnit se volebního klání.

Spolu v Přáteli svobodného Ruska jsme proto vyzvali ruské úřady, aby umožnily konání svobodných voleb. Prohlášením také vyjadřujeme podporu svobodomyslným Rusům v jejich boji za svá občanská a politická práva.

"Veřejná výzva ruským úřadům ve věci parlamentních voleb do Státní Dumy

My, níže podepsaní, jsme hluboce znepokojeni stále probíhajícími represemi, odpíráním volebního práva milionům ruských občanů a znemožněním účasti na volebním procesu opozičním politikům v Ruské federaci ve stínu nadcházejících voleb do Státní dumy. Potvrzuje to mimo jiné i zadržení celé řady opozičních zástupců, včetně poslance zákonodárného sboru Petrohradu Maxima Reznika, nucený odjezd ze země Dmitrije Gudkova, znemožnění kandidovat prominentnímu představiteli systémové opozice Pavlu Grudininovi či vykonstruovaný proces s historikem Jurijem Dmitrijevem. Celá řada ruských neziskových organizací a médií byla v poslední době zařazena na seznam tzv. zahraničních agentů či “nežádoucích” organizací, což v konečném důsledku znamenalo až likvidaci některých iniciativ.

Kromě toho prosadili zákonodárci vládnoucí strany Jednotné Rusko zákon upírající pasivní volební právo ruským občanům spojeným s “extremistickými nebo teroristickými organizacemi”, za které jsou na denním pořádku označovány prodemokraticky smýšlející skupiny, mimo jiné i spolky Alexeje Navalného. Tento fakt se odrazil například i na zmařené kandidatuře významného opozičního politika Ilji Jašina či Lva Šlosberga ze strany Jabloko. Další opoziční předáci spojení s Navalným, jako například Ljubov Sobolová, Leonid Volkov či Vladimir Milov jsou stíháni a raději odchází ze země, aby se vyhnuli vězení za smyšlená obvinění.

Za neakceptovatelné považujeme i snahy o snížení transparentnosti volebního procesu, které se projevily faktickým znemožněním mezinárodní pozorovatelské mise OBSE monitorovat parlamentní volby, znovu označením ruské občanské iniciativy Golos za “zahraničního agenta” a rozhodnutím o zrušení živého videopřenosu z volebních místností pro ruskou společnost. Důrazně nesouhlasíme se záměrem současného režimu zneužít volby k likvidaci opozičních sil, které usilují o demokratizaci Ruska.

Vyzýváme proto představitele ruské vlády, aby neprodleně ukončili sérii represí proti vlastním občanům, umožnili konání demokratických a svobodných voleb a také nezávislou kontrolu volebního procesu jak mezinárodním společenstvím, tak ze strany ruských občanů a místních iniciativ. Kromě toho požadujeme propuštění politických vězňů a zastavení stíhání předáků ruské opozice i dalších stovek a tisíců občanů, kteří je v uplynulých měsících podpořili. Za úplně absurdní potom považujeme prohlašování ruských opozičních struktur za “extrémistické” a vyzýváme k přehodnocení tohoto stanoviska a rovněž ukončení kampaně očerňující mnohé ruské neziskové organizace a mediální iniciativy, které prosazují transparentnost volebního a rozhodovacího procesu v Ruské federaci. Přejeme si, aby se Rusko vrátilo k mezinárodní spolupráci a obnovilo korektní vztahy se západními státy, včetně České republiky, které dnes systematicky podkopává."

Podepsaní:

Helena Langšádlová, poslankyně za TOP 09
Marek Hilšer, senátor za Starosty a nezávislé
Adéla Šípová, senátorka za obvod Kladno
Pavel Žáček, poslanec za ODS
Tomáš Martínek, poslanec za Liberecký kraj
Lukáš Wagenknecht, senátor za SEN 21 a Piráty
Jan Lipavský, poslanec za Piráty
Petr Gazdík, poslanec za Starosty a nezávislé
František Kopřiva, poslanec za Piráty
David Smoljak, senátor za Starosty a nezávislé
Jan Farský, poslanec za Starosty a nezávislé
Miroslav Balatka, senátor za Starosty a nezávislé
Tomáš Fiala, senátor za ODS
Mikuláš Bek, senátor za Starosty a nezávislé
Mikuláš Peksa, europoslanec za Piráty (Greens/EFA)
Ondřej Benešík, poslanec za KDU-ČSL
Jan Bartošek, poslanec za KDU-ČSL

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama