Jakub Kulhánek, MA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2021 10:21:00

Našimi prioritami nyní jsou zabránit nelegální migraci a boj s terorismem

Našimi prioritami nyní jsou zabránit nelegální migraci a boj s terorismem

V neděli 12. září 2021 zasedl v Lánech expertní tým prezidenta republiky Miloše Zemana. Jednání se zúčastnili také ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

 Expertní tým hovořil o situaci v Afghánistánu po nedávné evakuaci. Prioritou nyní bude kromě boje proti terorismu i zabránění nelegální migrace. Do Afghánistánu chce Česká republika poslat také humanitární pomoc s tím, že bude nutné zaručit, aby peníze šly výhradně potřebným a nemohl je zneužít Tálibán.

Ministři Kulhánek a Metnar informovali prezidenta Zemana o podrobnostech úspěšné evakuace českých občanů i jejich afghánských spolupracovníků z Kábulu. Expertní tým průběh celé operace a její rychlé zvládnutí ocenil. Ministři se při jednání shodli na realistickém pohledu v kontextu dalšího vývoje v zemi. „Naše priority nyní jsou především mírnit humanitární krizi, zabránit nelegální migraci a také boj s terorismem,“ shrnul šéf české diplomacie.

Expertní tým prezidenta Zemana se při svém jednání vyslovil pro zásadní posílení ochrany českých státních hranic, a to i ve spolupráci s dalšími zeměmi Evropské unie. Česká republika nemá v úmyslu navázat s tálibánskou vládou diplomatické styky. Bude ale podporovat úsilí mezinárodního společenství, zejména Evropské unie a NATO, aby se v oblasti zabránilo humanitární katastrofě a aby nedošlo k nové migrační vlně.

Česká republika plánuje poskytnout 45 milionů korun na humanitární pomoc a na dary pro mezinárodní organizace působící v Afghánistánu. Peníze byly původně určeny pro afghánské ozbrojené složky, k jejich odeslání ale nedošlo. Částka by teď měla jít výhradně na humanitární pomoc. Klíčové bude zajistit, aby peníze nezneužil Tálibán. „Poskytnutí humanitární pomoci je efektivní cesta, jak zamezit, aby lidé odcházeli ze země, a bojujeme tak proti nelegální migraci,“ uvedl ministr Kulhánek.

“Kromě Afghánistánu jsme řešili i další zahraniční mise. Expertní tým dal doporučení, abychom při plánování budoucího zahraničního nasazení našich vojáků zohlednili i nedávné afghánské zkušenosti,” řekl ministr obrany Metnar. Stávající mandát pro působení českých vojáků v zahraničních operacích je platný do konce roku 2022. Ministerstvo obrany ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí již brzy začne pracovat na novém mandátu pro roky 2023 a 2024.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama