Mgr. Josef Nerušil

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2021 20:36:11

Domácí turista, dobrý turista

Domácí turista, dobrý turista

Úbytek turistů v Praze je příležitostí, abychom jako národ znovuobjevili své vlastní kořeny.

Není tomu tak dávno, co Praha zažívala v oblasti turistiky doslovné žně. Byl to takový příval turistů, že si nad ním mnozí začínali zoufat. Turistů bylo tehdy v Praze skutečně přespříliš, a to do takové míry, že si tehdejší pražské magistráty příliš nevěděly s regulací turismu rady. Získaných zkušeností s turistickým nadprovozem bychom nyní mohli využít k nastavení vztahu hlavního města vůči turistům a turistice obecně tak, aby domácí Pražané netrpěli a turisté si přišli na své. A aby se nezapomnělo ani na domácího turistu.
Existují minimálně dva základní turistické typy. Ten první je známý jako baťůžkář. Ve svém malém příručním zavazadle si s sebou nese vše, co by ten den mohl potřebovat. Vše má pečlivě vybráno tak, aby nemusel utratit ani o korunu více, než je nezbytné. Přes noc potřebuje někde složit hlavu, komfort však příliš neřeší. Stejně podstatnou část noci stráví ve víru velkoměsta, s lahví alkoholu výhodně pořízeného v některé z večerek. Takový turista je sice milý, ale ne příliš žádaný. Mnoho neutratí, v noci paří, a na ulicích po něm zpravidla zůstává spoušť, odkazující na předchozí bujaré veselí. S takovým turistou se vleče sdílená ekonomika, zatěžování městské infrastruktury, a celkově nízký užitek pro městskou kasu. Z Prahy ho nyní vypudil především koronavirus a s ním spojené restrikce v cestování.
 Druhý typ turisty je naopak žádaný, a to především místními podnikateli. V devadesátých letech se jednalo o zvědavé turisty, přijíždějící především ze zemí na západ od našich hranic. Postupem času byli tito turisté nahrazeni zvědavci z východu, především pak z Ruska, Číny a Koreje. Tito cestovatelé si s výdaji opravdu těžkosti nedělali a ve všech podnicích vyšší cenové hladiny byli vždy velmi vítáni. Ale i s jejich příjezdem bylo spojeno mnoho nesnází. Malé živnosti a obchůdky v centru města postupně ustupovaly prodejcům luxusního zboží, kýčovitých upomínkových předmětů, matrjoškám. Tyto bonitní turisty jsme si pak z Prahy vypudili ve spolupráci s koronavirem sami, hloupostí našich komunálních politiků. Aktivističtí starostové v čele s dejvickým Ondřejem Kolářem, řeporyjským Pavlem Novotným, nebo i primátorem Prahy, Zdeňkem Hřibem v tomto ohledu dělají pražským podnikatelům skutečnou medvědí službu. Ingerují do kompetencí, které podle Ústavy náleží prezidentu republiky a vládě. To, že v letošním roce přijelo do Prahy jen několik stovek turistů z Číny (namísto dvou set tisíc v roce 2019) pak skutečně nebude náhodou. Proč by také jezdili do města, které se vůči jejich zemi chová nepřátelsky. Nabídnou však tito aktivističtí politici nějakou alternativu těm, kteří v důsledku jejich dětinské politiky přišli o statisíce klientů? 
V celé debatě o turismu v Praze pak chybí prvek domácího turisty. Pražští obyvatelé, ale i městské rozpočty si v předchozích desetiletích navykly na bonitní zahraniční turisty, kteří s sebou přiváželi „tvrdou“ měnu. Ze spořivého domácího turisty se stala taková pozapomenutá popelka. Nikdo o něj příliš nestál, přestože by to měl být předně on, o jehož návštěvu by prozíravý politik měl mít zájem především. Turismus je totiž předně kulturní aktivitou, která rozšiřuje naše obzory, a která nám dává určitý intelektuální přesah. Návštěvou Prahy, míst spojených s počátky našeho přemyslovského státu na Vyšehradě, Pražském hradě, s počátky naší svébytné kultury a vzdělanosti na Strahově, Břevnově – nebo i v okolí Prahy na Budči, Levém Hradci nebo na Tetíně – jejich návštěvou si posilujeme naše vlastní národní povědomí a identitu. 
Je pravda, že samotný „cestovní průmysl“ se v posledních dekádách choval k domácímu turistovi macešsky – ale na druhou stranu, kdy jindy bude lepší příležitost, aby se domácí turista navrátil zpět na místa, která mu přirozeně patří, než nyní v době, kdy Prahu opustili ti ze zahraničí? Moudrý turista nikdy neopovrhuje vlastní zemí. Moudrý politik domácího turistu vítá vždy s otevřenou náručí jako váženého návštěvníka, byť by v jeho městě neutratil ani korunu. A moudrý podnikatel si váží každého hosta, bez ohledu na jeho původ a bonitu. 
Dejme domácímu turistovi, školním výletům, spolkovým zájezdům nebo rodinám s dětmi najevo, že o jejich návštěvu v Praze stojíme, že jsou pro Prahu těmi nejlepšími možnými turisty!
Josef NerušilLídr kandidátky SPD pro volby do Poslanecké sněmovny 2021
Původně publikování na pr.denik.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama