Petr Orel

  • SZ
  • Nový Jičín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2021 21:15:00

Získal jsem úplně jiný náhled na těžbou zdevastované území

Získal jsem úplně jiný náhled na těžbou zdevastované území

Komentář na facebookovém profilu k jednání AOPK o záměru vyhlášení CHKO Krušné hory

 V minulých dvou dnech jsem se zúčastnil dvoudenního výjezdního zasedání Rady Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, což je poradní orgán této státní instituce, která má na starosti komplex otázek spojených s ochranou přírody a krajiny. Je nasnadě, že problémů v oblasti ochrany přírody není málo, jedním z dlouhodobých restů je skutečnost, že se nedaří vyhlásit nová velkoplošná chráněná území, tedy národní parky a chráněné krajinné oblasti.

Letitým záměrem na vyhlášení CHKO jsou i Krušné hory a právě tam jsme zavítali. Krušné hory mají všechny předpoklady na vyhlášení územní ochrany, biologické a krajinářské hodnoty jsou nesporné, je tu také bolestivá historie tohoto pohoří, mám na mysli především totální kolaps lesního ekosystému z důvodu exhalací v minulém století. Nicméně jak jsme mohli vidět v terénu, les regeneruje a jsou tu také nesmírně hodnotné Krušnohorské bučiny, které si bezesporu zaslouží velmi citlivé hospodaření.

Silně kontrastně pak působí horský masiv se zmíněnými bučinami s přiléhající těžbou zdevastovanou hnědouhelnou pánví, dolem ČSA. Nicméně se ukazuje, že právě toto stoletou těžbou změněné území, resp. jeho velká část, mají nesmírný význam pro biodiverzitu, jde o biotopy, kde můžete vidět velmi vzácné druhy ptáků, v nepočetných drobných tůních pak řadu druhů obojživelníků. Tato „umělá“ krajina, kde již celá léta neprobíhá žádná těžební aktivita má tak trochu charakter stepních oblastí asijských zemí.

V současné době se jedná o změně způsobu plánovaných rekultivací na velké ploše areálu povrchového dolu, v zásadě by se mělo jednat částečně o bezzásahovost, částečně promyšlený management, tak aby nadále území vyhovovalo nesmírně bohaté a vzácné biodiverzitě v podmínkách ČR.

Musím říct, že Krušné hory na mne velmi pozitivně zapůsobily a na těžbou zdevastované území jsem získal úplně jiný náhled. Pokud by se podařilo změnit režim rekultivací a ponechat prostor biodiverzitě, tak by to byl nesmírný ochranářský počin a zcela konkrétní naplňování Evropské strategie pro biodiverzitu do roku 2030.

Oba záměry, tedy vyhlášení CHKO Krušné hory i zásadní změna pohledu na rekultivace, mají mou plnou podporu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama