Jiří Randula

Pravda nikdy nespočívá uprostřed.
  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2021 13:19:00

Svoboda, právní stát a demokracie – tři hodnoty, pro které volím kandidátku č. 8

Svoboda, právní stát a demokracie – tři hodnoty, pro které volím kandidátku č. 8

Nejdůležitějšími hodnotami pro mě jsou svoboda, právní stát a demokracie. A to přesně v uvedeném pořadí, ačkoliv rozdíly v jejich důležitosti jsou pro mě téměř zanedbatelné.

  

Jelikož nás čekají volby a někteří již dokonce zaznamenali, že v nich na kandidátce č.8 Trikolora Svobodní Soukromníci sám kandiduji, rád bych na příkladu těchto tří hodnot krátce objasnil, koho budu volit a kroužkovat já sám a proč.

A to zejména z toho důvodu, že význam těchto tří slov bývá mnohdy nesprávně chápán, zaměňován a zkreslován, což druhdy způsobuje, že se samotná podstata těchto hodnot ocitá v ohrožení.



Svoboda – asi nejpřesnější definicí svobody je pro mě: „absence iniciace násilí“.

Protože však toto vyjádření může působit na první pohled jako poněkud těžko srozumitelné, dovolím si vzít na pomoc citát J. J. Rousseaua, který říká, že:


Svoboda každého člověka nespočívá v tom, že může dělat vše, co chce, ale že nemusí dělat to, co nechce.“


V posledních osmi letech vnímám, že svoboda, tak jak ji chápu a jak si jí cením, začíná citelně ubývat. Začalo to postupným omezováním svobody podnikání, kdy jsou podnikatelům ukládány stále nové a nové povinnosti, jež ekonomiku v konečném důsledku brzdí, v posledních dvou letech přibyly rovněž významné restrikce dokonce v oblasti ústavně garantovaných svobod osobních.


Protože pro mě téma svobody bylo vždy velmi zásadní, objevil jsem postupně texty jež na různých platformách zveřejňoval pan Luboš Zálom - místopředseda strany Svobodných, tedy strany jež si tuto pro mě nejdůležitější hodnotu dokonce vetkla do názvu.

Ten ve svých článcích na ubývání svobodného prostoru upozorňuje a varuje před ním již dlouhou řadu let.

Mé rozhodnutí zapojit se do voleb, co nejintenzivněji pracovat v kampani a nakonec i kandidovat za Svobodné, stejnou měrou ovlivnil další velký bojovník jehož jsem měl tu čest poznat, předseda strany Svobodných Libor Vondráček. Slušný, vzdělaný, kultivovaný a vytrvalý mladý člověk, který dokáže pro svobodu mnohé riskovat i obětovat.


Jelikož ani jeden z těchto pánů není z našeho kraje, na jihomoravské kandidátce TSS jejich jména nenajdete (Luboš je dvojka ve StČ a Libor jednička v JČ kraji).


Přesto je však možné podpořit oba jmenované prostě volbou kandidátky č. 8 jako takové, protože hlasy získané v jakémkoliv kraji se budou počítat do celkového výsledku a pomohou tak dostat svobodnou politiku do Poslanecké sněmovny.

Určitě však nezaškodí zakroužkovat též kteréhokoliv z jihomoravských Svobodných, protože všichni Svobodní si vcelku pochopitelně kladou za cíl ochranu svobody. V JMk je najdete na 4., 9., 15., 20., 25., 30. a 33. místě naší kandidátky.




Právní stát – druhou nejdůležitější hodnotu pro mě představuje právní stát. Ten bývá definován těmito body:


  • Je založen na ústavnosti a ústavních právech občanů.

  • Občanská společnost je rovným partnerem státu.

  • Dělba moci.

  • Soudní a výkonná moc jsou vázány zákonem (nejednají v rozporu se zákonem) a zákonodárná moc je vázána ústavou.


V posledních 19 měsících byly v naší zemi více či méně porušeny všechny uvedené zásady.


A stejně jako v případě svobody i v případě právního státu se našli bojovníci, jimž postupná likvidace právního státu u nás není lhostejná, a kteří pozvedli prapor na jeho obranu.


Pro mě je vzorem takového bojovníka pan doc. JUDr. Zdeněk Koudelka PhD.

Právník, který by si zcela jistě mohl užívat zaslouženého klidného života elitního advokáta a váženého vysokoškolského pedagoga přednášejícího ústavní právo na Masarykově univerzitě.

Místo toho pan docent ani v době těch nejtvrdších represí neváhal svými proslovy obhajovat základní lidská práva a svobody z tribun demonstrací, často čelem k po zuby ozbrojeným policejním těžkooděncům.


A také neváhal své odborné vědomosti využít k tomu, aby před krajským soudem v Brně prokázal protiprávnost policejních zákroků proti demonstrantům, stejně tak jako se mu u Nejvyššího správního soudu podařilo uspět s celou řadou žalob na protiprávnost restriktivních opatření ministerstva zdravotnictví.


Pan docent Koudelka kandiduje v našem Jihomoravském kraji a to na druhé pozici kandidátky Trikolora Svobodní Soukromníci.




Demokracie – je definována jako:


  • státní zřízení, kde vládní moc náleží lidu a je jím vykonávána buď přímo nebo zprostředkovaně - prostřednictvím zastupitelů, kteří jsou pravidelně a svobodně voleni.


A protože nás v pátek a v sobotu čekají volby, pojďme využít tento základní pilíř demokracie k tomu, abychom jejich prostřednictvím pomohli ochránit a vrátit do naší země svobodu i právní stát. Protože tyto tři hodnoty jsou úzce provázané a ani jedna z nich dlouho nevydrží bez druhých dvou.


Součástí demokratické volby je kroužkování těch kandidátů, kterým volič chce dát přednostní hlas. Každý může zakroužkovat až čtyři kandidáty.


Já tak zcela jistě učiním. Budu volit kandidátku č. 8 Trikolora Svobodní Soukromníci a budu kroužkovat!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama