PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2021 18:46:24

Drancování naší země musí skončit!

Drancování naší země musí skončit!

V České republice dochází k nadměrnému odlivu zisků do zahraničí, kdy jednou z forem je výplata dividend, jejichž prostřednictvím každoročně odtékají stovky miliard korun.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Odliv zisků místo ochoty zahraničních vlastníků je reinvestovat v ČR je jedním z hlavních důvodů stagnace HDP. Současná legislativa neumožňuje efektivně nastavit nástroje, které zabraňují odlivu zisků z ČR do zahraničí. Proto jsem v tomto volebním období navrhl úpravu zdanění výplaty podstatného objemu dividend do zahraničí, aplikací srážkové daně ve výši 15 % na výplatu zisků (dividend) zahraničním vlastníkům, kteří spadají do kategorie tzv. mateřské společnosti české obchodní společnosti (korporace), tj. mají po dobu nejméně 12 měsíců nepřetržitě podíl alespoň 10 % v tuzemské korporaci.

Na výplatu dividend a jiných podílů na zisku se obecně uplatní srážková daň ve výši 15 %. Sazba srážkové daně může být snížena smlouvou o zamezení dvojího zdanění, kterou má Česká republika uzavřenu s řadou států. Pokud nestanoví smlouva o zamezení dvojího zdanění jinak, když se vyplácí dividenda do zahraničí a vlastníkem české korporace je zahraniční právnická osoba, kdy jsou splněny podmínky vztahu „mateřská versus dceřiná společnost“, je příjem osvobozen od daně. K odlivu zisků dochází i jinými způsoby (např. poradenské služby či převod majetku), ale v těchto oblastech již Česká republika přijala určitá řešení, které mají odlivu zabránit. Nezbytné je proto nastavit účinné mechanismy pro zamezení nadměrného odlivu zisků systémovým opatřením v daňové oblasti, kdy se zdaní podstatná část finančních prostředků převáděných z majetku českých firem do zahraničí.

Bohužel, současná vládní většina projednání tohoto zákona zablokovala. Podpořte, prosím hnutí SPD ve volbách, ať můžeme ukončit drancování České republiky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama