JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.04.2012 15:06:00

Projekt cenových map nájemného selhává. Ministerstvo musí sjednat nápravu

Projekt cenových map nájemného selhává. Ministerstvo musí sjednat nápravu

Spuštění projektu cenových map se stalo mediálním hitem a mělo pomoci všem občanům, kteří se od ledna 2011 ocitli na volném trhu s nájemním bydlením. Od té doby ale databázi ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) neaktualizuje a nedoplňuje.

V současnosti jsou k dispozici mapy jen k zhruba desetině obcí.

Ministerstvo s dokončením ale ani nepočítá. Připravuje nový předpis. Podle stínového ministra pro místní rozvoj Petra Hulinského je tato situace tristní a MMR by mělo databázi urychleně dokončit.

„Ministerstvo pro místní rozvoj představilo na počátku loňského roku cenové mapy jako projekt, který v České republice nikdy v takovém rozsahu neexistoval. Měl být doplněn v průběhu téhož roku a pomáhat občanům řadu let. To se ale bohužel nestalo. Databáze obsahuje stejně jako na začátku pouhou desetinu obcí z celkového počtu. Pro většinu občanů lidí tak stále chybí vodítko pro vyjednávání či případné soudní spory,“ uvedl Petr Hulinský. MMR však zatím databáze doplňovat nehodlá. Naznačil to náměstek ministra Miroslav Kalous na zasedání sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Dokončení map nájemného by podle něj stálo desítky milionů korun, což pro MMR není v současnosti údajně šťastné řešení. Navíc se nyní soustředí na nové zadání. Po přijetí novely občanského zákoníku má MMR připravit předpis pro stanovení místně obvyklého nájemného. „Místo toho, aby ministerstvo konečně dokončilo cenové mapy, které ještě před rokem označovalo jako unikátní projekt, připravuje již předpisy nové. Tuto situaci považuji za skutečně smutnou a do nebe volající. Vyzývám proto ministra Jankovského, aby sjednal okamžitě nápravu, nenechal projekt ležet ladem a zajistil doplnění cenových map pro všechny obce,“ sdělil Petr Hulinský.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama