Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2021 14:14:00

Prohlášení nezávislosti československého národa

Prohlášení nezávislosti československého národa

Komentář na facebookovém profilu k významnému výročí.

 Historické okénko

Před 103 lety byl vydán dokument „Prohlášení nezávislosti československého národa“, známý též jako Washingtonská deklarace. Pod prohlášením nezávislosti se podepsali T.G.Masaryk, E. Beneš a M.R.Štefánik, představitelé tehdejší prozatímní vlády, která vznikla ze zahraniční Čs. národní rady.

„Věříme v demokracii - věříme ve svobodu - a ve svobodu vždy větší a větší.“

Dáno v Paříži, dne 18.října 1918.

Tak hovoří poslední věta deklarace, která je poselstvím zakladatelů našeho národního státu i pro dnešní generace.

Washingtonská deklarace požadovala spojení Čechů a Slováků v jednom nezávislém státě, formulovala zásady občanských svobod, vnitřní i zahraniční politiky a státní systém budoucího Československa..

Ač byla vydána v Paříži, její text vznikl ve Washingtonu a den před jejím vydáním byla doručena americké vládě. Byla přímou reakci na mírovou nótu rakouského císaře Karla I. a přípravu rakousko-uherského Národního manifestu, kterým chtěl rakouský císař přislíbit federalizaci císařství. T.G. Masaryk prohlášením rakouského císaře předešel.

Na základě prohlášení nezávislosti pak americký prezident odmítl rakousko-uherskou nótu a vyzval vládu císařství, aby přímo jednala s Prozatímní vládou ČSR. Cesta k samostatnému státu byla otevřená.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama