RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2021 8:36:00

Vyzývám EK k podstatnému zjednodušení daňového systému

Vyzývám EK k podstatnému zjednodušení daňového systému

Komentář na facebookovém profilu k návrhu jednoduššího a spravedlivějšího danění

 Tento týden jsem mohl představit výboru FISC Zprávu (legislativně-iniciativní) týkající se jednoduššího a spravedlivějšího danění podporující strategie obnovy ekonomiky, na které jsem několik měsíců se svým týmem pracoval. Cílem je navrhnout úpravy daňové legislativy Unie tak, aby odpovídaly fungování globální ekonomiky 21. století, snížily náklady na plnění daňových povinností poplatníky, omezily jejich rizika (zejména dvojí zdanění) a též zajistily férovější pravidla či snížily objem ztrát při výběru daní.

Ve Zprávě mimo jiné vyzývám Komisi, aby došlo k podstatnému zjednodušení daňového systému, a tím ke snížení nákladů, což by podle mne mělo být prospěšné hlavně malým a středním podnikům (a samozřejmě i dalším firmám), neb právě pro SME jsou náklady na plnění povinností velmi vysoké. Hodně přitom sázíme na sjednocení standardů či digitalizaci.

Zpráva je reakcí na loňský Akční plán Komise a jeho 25 iniciativ v oblasti DPH, zdanění podniků a jednotlivců, Kumunikaci o reformě zdanění firem (BEFIT) či dohodu o globálních pravidlech dosaženou OECD. Konkrétní doporučení pro legislativní návrhy se týkají tří hlavních témat: (i) zjednodušení a snížení nákladů pro daňové poplatky, (ii) větší jistota pro daňové poplatníky a (iii) snížení daňových ztrát a mezer v daňových pravidlech.

Zprávu nyní čekají (zřejmě stovky) pozměňovacích návrhů poslanců a složité jednání o kompromisech. Poté hlasování na výboru ECON a cesta do pléna někdy počátkem roku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama