Ing. Vladislav Vilímec

  • ODS
  • Domažlice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2021 17:51:00

I v tomto případě by bylo vhodné využít princip třikrát a dost

I v tomto případě by bylo vhodné využít princip třikrát a dost

Projev na 17. schůzi Senátu 26. října 2021 k změně Ústavy České republiky

 Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní senátorky a senátoři,

hospodářský výbor, respektive výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, projednal tento poslanecký návrh zákona novely Ústavy již 11. března 2020. A po úvodním slově zástupce skupiny poslanců Lukáše Černohorského, po mé zpravodajské zprávě výbor doporučuje Senátu Parlamentu ČR návrh ústavního zákona zamítnout. Určil zpravodajem k projednání na situaci Senátu výboru mou osobu. Jinak bych chtěl jenom velmi stručně doplnit, že se vlastně jedná o ten jeden z těch dvou návrhů zákonů, týkajících se rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jeden byl ten ústavní, to je onen návrh, který teď projednáváme, druhý byl ten běžný návrh zákona novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, který Senát odmítl, respektive zamítl. A Poslanecká sněmovna, ještě v době, kdy to mohla projednat, do toho 21. října, sice toto zamítnutí na tento tisk dala na program, ale nevyužila možnosti toto zamítnutí nebo tento návrh zákona v Poslanecké sněmovně projednat, čímž se celá věc uzavřela. V logice i toho druhého zákona, který jsme zamítli, tak skutečně navrhuji a jsem přesvědčen, že je formálně na místě potřeba zamítnout i tento návrh zákona. Těch důvodů je celá řada, to bychom se vraceli k té debatě, která tady probíhala. Která tady probíhá mnoho let.

Já v té zpravodajské zprávě, kterou jsem vypracovával na hospodářském výboru, tak jsem počítal, kolikrát od roku 2002 nebo 2001 se projednával návrh novely Ústavy a byly pokusy o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Bylo to pětkrát nebo šestkrát. Soudím, že by bylo vhodné i v tomto případě využít princip třikrát a dost. Protože to je vlastně nekonečný příběh neustálé debaty o tom, jestli se má rozšířit pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu směrem především k obcím, směrem ke krajům. Tu debatu můžeme znovu podstoupit, ale myslím, že Senát, jako mnohokrát, vždycky takové pokusy odmítl. A já věřím, že odmítne i tentokrát.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama