Ing. Tomáš Goláň

  • BPP
  • Zlín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2021 13:11:00

Zmrazit platy? V době, kdy tady létaly miliardy z vrtulníku?

Zmrazit platy? V době, kdy tady létaly miliardy z vrtulníku?

Projev na 17. schůzi Senátu 27. října 2021 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci

 Vážený pane předsedající, vážená paní ministryně, vážené kolegyně, vážení kolegové. Musím zareagovat na to, co pan předseda řekl. Po takovém plamenném vystoupení je velmi těžké se držet jenom té materie. Nicméně poslechnu a budu se zabývat tím, o čem ten zákon je, jak probíhalo jeho projednávání na ÚPV.

Tento zákon je, nebo to, co chceme změnit, tak ten zákon o platech ústavních činitelů vznikl jako kompromis. V roce 2000 byl tento návrh předložen vládou Miloše Zemana, po dlouhých debatách, napříč politickým spektrem, právě proto, co řekla tady paní ministryně, musíme odtamtud vytáhnout ty věci, které mají smysl, aby ústavní činitelé nerozhodovali o svých platech, právě proto, abychom nerozhodovali o svých platech, byl nastaven automat. Tento automat byl trojnásobkem průměrného platu v neziskové sféře, v nepodnikatelské sféře, postupně byl změněn a soudcům zůstal trojnásobek. Takže ta materie dneska je tak, že soudci mají trojnásobek, ústavní činitelů, včetně členů Národní rozpočtové rady, NKÚ, Národní sportovní agentury, to tady paní ministryně taky řekla pravdivě a správně, mají potom 2,5násobek.

V době, kdy tady létaly miliardy z vrtulníku, tato úspora přináší 60 milionů v příštím roce, 118 milionů v dalším roce. To jsou částky, které v rozpočtu v podstatě neexistují. Systémově bychom se dostali do situace, kdy po rozmrazení platů v roce 2026 bychom skutečně se mohli dostat na navýšení platové 30 až 40 procent. Pokud tento zákon zamítneme, tak tento problém smeteme ze stolu jednou provždy, pokud se neobjeví další populista a neotevře toto téma. Skutečně ten původní záměr, ta původní myšlenka, která vedla k tomu nastavení toho automatu, bude konečně naplněna. To znamená, že toto jsou důvody, proč ÚPV rozhodl tak, jak rozhodl, to znamená, že navrhl 7 členy ÚPV ve svém 108. usnesení, které proběhlo na 22. schůzi ÚPV, konané dne 20. října 2021, rozhodl návrh ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou zamítnout. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama