Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.10.2021 21:15:00

Jsme snad jediná strana, která pere špinavé prádlo na veřejnosti

Jsme snad jediná strana, která pere špinavé prádlo na veřejnosti

Komentář na facebookovém profilu k řešení sporů členů strany na sociálních sítích a prostřednictvím médií

 Přeji všem hezkou neděli,
zdravím vás z nedělní procházky. Tento týden byl docela mediální kolotoč. Víte, jakou nejzajímavější otázku jsem dostala? Byla to ta od Martiny Machové v rozhovoru pro Seznam Zprávy: Jak prý chci naložit s dlouhodobým nešvarem v ČSSD, že když udělá sociální demokrat nějakou chybu, první, kdo na to upozorní, je jiný sociální demokrat…

Tohle totiž považuji za jeden z hlavních problémů sociální demokracie. Jsme snad jediná strana, která pere špinavé prádlo na veřejnosti. Jediná strana, jejíž členové mediálně ostřelují své spolustraníky. A to jsme prosím strana, která má za svou hlavní hodnotu solidaritu! Jak nám pak mají lidé věřit?

Chci být předsedkyní i proto, abych to změnila. Ale pozor, to neznamená, že chci omezovat demokratickou diskuzi! Ta je naprosto nezbytná a nutná více než kdy předtím. Jen si myslím, že bychom si vše měli vyříkat na Předsednictvu strany, na Sjezdu, na debatních kempech, na pravidelných, dejme tomu každoměsíčních, diskuzích s členskou základnou.

Měli bychom spolu více mluvit, říkat si upřímně do očí, co nás štve a pak se dohodnout. A navenek pak vystupovat jednotně anebo alespoň na sebe vzájemně neútočit a nepodrážet se. Abychom nepůsobili jako rozhádaný pytel blech, ale jako parta lidí, která se umí domluvit a táhnout za jeden provaz.

A něco můžeme změnit okamžitě - sociální demokraté se nesmí vzájemně zesměšňovat či ponižovat. Jinak nás ta nemoc, kdy si místo pozitivní vize každý na něco stěžuje, úplně zabije.

V žádném společenství se lidé nikdy stoprocentně neshodnou. To je normální. Zrovna diskuse na sociálních sítích jsou zářným příkladem. Ale každá výměna názorů může, a měla by být, kultivovaná a každý nesouhlas může být vysloven či napsán slušně. Tak to všichni zkusme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama