Ing. Ondřej Prokop

  • ANO 2011
  • Praha 11
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2021 13:13:09

Kontroverzní nakupování bytů

Kontroverzní nakupování bytů

Milí Pražané, v jednom ze svých nedávných bytových 🏠 okének jsem zmiňoval extrémní návrhy, které se ve snaze řešit zoufalou bytovou situaci začaly objevovat v Berlíně a dalších velkoměstech.

Co se týká našich končin, nikdo naštěstí po hromadném vyvlastňování nevolá. I v Česku ale snaha přijít k vlastnímu bydlení přináší poněkud podivné a znepokojivé trendy.V Praze se například skupují byty, které se ještě ani nezačaly stavět. Sílí ale také zájem o způsob nabytí nemovitosti, který je sice finančně výhodný, ale z etického hlediska přinejmenším sporný: až desítky procent oproti běžné tržní ceně ušetříte, pokud byt koupíte zatížený tak zvaným “břemenem dožití” - tedy i s nájemníkem v pokročilém věku či s vážně podlomeným zdravím.Neméně kontroverzní jsou také multigenerační hypotéky. Jejich zavedení je v současné době předmětem diskusí, a musím říct, že rozumím jak jejich zastáncům, kteří v nich vidí zvýšení šance na získání vlastního bydlení, tak i odpůrcům, kteří argumentují zejména nedobrovolným zadlužením potomků a problémům z něj vyplývajícím.👉Nezbývá než zopakovat to, co jsem zmiňoval už v souvislosti se situací v Berlíně: zoufalí lidé často přistupují k extrémním řešením. Udělejme tedy co nejvíc pro to, aby naše už tak velká bytová krize nenabyla ještě obludnějších rozměrů.Jaký názor máte na kupování ještě neexistujících bytů, nemovitostí i s nájemníky nebo hypotéky na půl století vy❓Těším se na vaše příspěvky a jako vždy, napište mi je prosím sem dolu do komentáře 👇👇👇.Článek, na který reaguji najdete zde:👉https://www.e15.cz/.../byt-lze-poridit-o-tretinu-levneji...
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama