ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2012 15:46:30

Cestování za prací bude jednodušší

Cestování za prací bude jednodušší

Lidé podnikající ve více členských státech EU nepřijdou o dávky sociálního zabezpečení ani nebudou muset platit dvojí příspěvky.

Evropský parlament přijal zprávu europoslance Milana Cabrnocha (ODS), která modernizuje a posiluje koordinaci systémů sociálního zabezpečení sedmadvacítky. Jde přitom o legislativní nařízení, tedy o významnou právní normu, jaká se k poslancům z menších a nových členských států dostane jen zřídka.

„Jde skutečně hlavně o koordinaci tam, kde je to potřeba, nikoli o harmonizaci sociálních politik,“ vysvětluje Milan Cabrnoch. „Pracovní trh se rychle mění a lidé se za prací stěhují. Evropský soudní dvůr se musel v poslední době zabývat řadou nesrovnalostí nebo dokonce nespravedlností. Hlavním cílem nového nařízení bylo proto zajistit, aby pracovníci migrující v rámci EU byli za všech okolností pokryti systémem sociálního zabezpečení – se všemi právy i povinnostmi – a aby nebyli nuceni platit příspěvky ve dvou zemích zároveň.“
 
Podle nařízení, které již bylo odsouhlaseno vládami jednotlivých členských států, bude osoba samostatně výdělečně činná pojištěna pro případ nezaměstnanosti v členském státě, v němž vykonávala činnost naposledy, a to i v případě, kdy se vrátí do členského státu svého předchozího bydliště. Nejistota v otázce pojistného krytí leteckých posádek byla vyřešena vytvořením pojmu „mateřské letiště“. To je místo, kde člen letecké posádky obvykle vykonává svou práci.
 
„Tato norma je velmi praktická pro hladké fungování společného trhu,“ myslí si Milan Cabrnoch. „Zavádí větší právní jistotu a projasňuje některé pojmy, jako například ´výkon podstatné části činnosti´ Prosadil jsem také posílení principu ´jediné příslušnosti´, kdy každá osoba podléhá působení sociálního systému pouze v jedné zemi. Rozhodující je přitom kritérium místa výkonu profese, respektive bydliště v případě nezaměstnaných.“
 
Díky předběžné dohodě s ministry členských států byla nová legislativní úprava schválena již v prvním čtení a nic dále nebrání tomu, aby vstoupila v platnost. Součástí zprávy Milana Cabrnocha je také klauzule, která Evropské komisi ukládá nařízení po dvou letech přezkoumat, zda funguje, případně navrhnout další změny.

MUDr. Milan Cabrnoch
 předseda oblastního sdružení
 člen regionální rady
 poslanec EP
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama