Klára Kocmanová

  • Piráti
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.11.2021 5:34:00

Polská legislativa staví mnohé ženy do bezvýchodné situace

Polská legislativa staví mnohé ženy do bezvýchodné situace

Ootevřený dopis polské vládě

 Česká republika by se měla zastat polských žen. Protipotratová legislativa polské konzervativní vlády patří mezi nejpřísnější na světě, ohrožuje zdraví žen a vytváří praxi lékařské a právní nejistoty. Ta už má první oběť: 30letou ženu, která zemřela na následky septického šoku ve 22. týdnu těhotenství. Naše poslankyně Klára Kocmanová proto sbírá podpisy v Poslanecké sněmovně i Senátu pod otevřený dopis polské vládě, který uvádíme v plném znění:

Vážení členové polské vlády,

námi níže podepsanými silně otřásl případ 30leté rodičky, která 22. září 2021 zemřela v Pszczyně na následky septického šoku ve 22. týdnu těhotenství, a to v návaznosti na polskou legislativu, která de facto neumožňuje interrupce.

Česká republika i Polská republika jsou součástí stejného kulturního a hodnotového dědictví evropského společenství, které si vlivem dlouhé a komplikované historie vydobylo univerzální lidská práva. Byla to těžká cesta, ale stála za to. Věříme, že ženy mají právo volby, právo na zdravotní péči, a že jejich život nesmí být zbytečně ohrožován.

V Polsku je v podstatě nelegální podstoupit interrupci. Ukončení těhotenství není možné ani v případě, kdy je plod poškozený tak závažně, že není žádná šance, aby se narodil živý. Dle rozhodnutí polského Ústavního soudu z října 2020 mohou lékaři provést legální interrupci pouze ve dvou případech: když těhotenství ohrožuje život a zdraví těhotné ženy, nebo když existuje důvodné podezření, že těhotenství je důsledkem zakázaného jednání (např. znásilnění). Naproti tomu těžké, nevratné postižení, poškození plodu nebo onemocnění přímo ohrožující život plodu (tzv. embryopatologická premisa) již není zákonnou podmínkou ukončení těhotenství. Udržení takového těhotenství tak často znamená zvýšené riziko závažných komplikací a ohrožení života a zdraví těhotné ženy.

V praxi tak vzniká situace lékařské a právní nejistoty, která omezuje možnost lékařů a lékařek zodpovědně vykonávat své povolání. Komplikuje rovněž šíření vědeckých informací o potratech a neumožňuje celospolečenskou diskuzi o tomto výsostně citlivém tématu. Kromě toho vysoce restriktivní potratová politika staví ženy do situací, kdy jsou lékařskou péči nuceny hledat mimo oficiální systém zdravotnictví, což s sebou nese značnou míru rizika. Místo podpory a vytváření bezpečného prostoru pro jedno z nejosobnějších rozhodnutí v životě tak současná polská legislativa staví mnohé ženy do bezvýchodné situace, kdy jsou nuceny hazardovat se svým životem a lékaři a lékařky čelí nesmyslné perzekuci.

My, níže podepsaní proto vyzýváme polskou vládu, aby se přestala podílet na vytváření atmosféry strachu, ve které ženy trpí a umožnila ženám právo volby a právo na adekvátní zdravotní péči.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama