Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2021 13:21:00

Kdyby ministři přicházeli o mandát definitivně, bylo by to protidemokratické

Kdyby ministři přicházeli o mandát definitivně, bylo by to protidemokratické

Komentář na facebookovém profilu ke kumulaci funkcí

 Dnes začne hlasování celostátního fóra Pirátů o schválení koaliční smlouvy. Myslím, že máme jedinečnou šanci odvést ve vládě dobrou práci, jako jsme odváděli ve Sněmovně. Byli bychom první vláda s účasti Pirátů na světě. Současné musím narovinu říci, že ve čtyřech lidech ve sněmovně nejde dělat seriózní práci. Proto jsem podpořil účast na vládě.

Je úplně na předsedovi naší strany, aby si sestavil tým, jak uzná za vhodné, je to hlavně jeho odpovědnost a já ho v tom podporují. Chci Vám však říci, že v tento okamžik se nebudu ucházet o post ve vládě, protože chci pomoci, aby koalice, která má silnou podporu mezi voliči a odpovídá naším předvolebním slibům, získala podporu i mezi členy.

Musím se vyjádřit k jedné věci, která je hrubě zkreslená. Obecnou obavu některých členů z kumulace, tedy že ministrovi zůstává i mandát z voleb, nesdílím. Bojovat proti kumulaci má smysl tam, kde je škodlivá, nikoliv na místě, kde je vyjádřením demokratického principu, že ve vládě jsou především politici, které si občané zvolí. My jsme slíbili, že půjdeme do vlády a prosadíme klouzavý mandát, ne že na mandát od voličů okamžitě rezignujeme.

Kdyby ministři přicházeli o mandát definitivně, bylo by to protidemokratické, protože by se vláda přestala opírat o mandát z voleb. Nic takového bych jako politik a právník nepodpořil, protože to odporuje základním ústavním principům, které jsou nadřazené politice.

Velmi bych si přál, aby za touto snahou byla jen naivita a ústavní neznalost, nikoliv politikaření.

Moje práce ve sněmovně tím samozřejmě nekončí a budu se nadále snažit prosazovat to, co jsme slíbili ve volebním programu.

Děkuji všem za dosavadní podporu a držte nám palce, abychom se rozhodli správně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama