Ing. Michal Dvouletý, MBA

zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • Soukromníci
  • Zlínský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2021 12:39:48

Dvouletý: O teplárně se nádá seriozně rozhodnout bez oponentního posudku

Dvouletý: O teplárně se nádá seriozně rozhodnout bez oponentního posudku

Blíží se konec roku a s ním zřejmě i jedno z nejdůležitějších hlasování zastupitelstva města Uherské Hradiště za posledních několik let.

Blíží se konec roku a s ním zřejmě i jedno z nejdůležitějších hlasování zastupitelstva města Uherské Hradiště za posledních několik let. Podle dosavadního plánu vedení města mají totiž zastupitelé dát zelenou některé z předkládaných variant modernizace uherskohradišťské teplárny. Přestože jsem to byl právě já, který před třemi lety prosadil usnesení, které zavazovalo starostu, aby jako zástupce města pověřený výkonem práv společníka ve společnosti CTZ prosazoval investici do takových opatření, která budou skutečně eliminovat znečišťování ovzduší a šíření prašnosti, mám z dosavadního vývoje událostí přinejmenším velmi smíšené pocity.

Samozřejmě je dobře, že se radnice a německý většinový vlastník teplárny dohodly na tom, že dojde k ukončení spalování hruboprachu. Je to ekologicky i ekonomicky velmi správné rozhodnutí. Na druhou stranu se nemohu zbavit dojmu, že právě snaha maximalizovat zisk a zajistit dlouhodobý ekonomický profit pro tuto soukromou společnost a jejího majitele zcela přehlušila tolik potřebné hledání skutečně nejlepší energetické koncepce pro naše město.

Moc nechápu, proč radniční koalice doposud tvrdohlavě odmítala všechny mé dosavadní návrhy, které směřovaly ať už k vyhlášení místního referenda či zpracování oponentního posudku ke stále jednostranně předkládaným výpočtům. Na první pohled je všem jasné, že tyto výpočty totiž automaticky preferují varianty spojené s vybudováním spalovny komunálního odpadu nejen pro Uherské Hradiště, ale pro města a obce ze širokého okolí, neboť ze spalování odpadu se stává čím dál lukrativnější byznys. Ze stejného důvodu se žádné odborné oponentury nedočkala ani „analýza“ spojená s možnostmi energetické decentralizace a už vůbec se neotevřela diskuse o jiných nadčasových a moderních energetických konceptech. Ptáte se proč? Důvod je jediný… Celou dobu je diskuse o modernizaci teplárny v zajetí původního zadání, jehož autorem nebylo město, ale německý většinový vlastník teplárny.

Bez ohledu na to, jestli sám za sebe fandím či nefandím spalování komunálního odpadu v centru našeho města, takto se žádné skutečně zodpovědné rozhodnutí, které může zásadním způsobem ovlivnit život v našem města na desítky let dopředu, udělat nedá. A moc bych si přál, kdyby tomu bylo jinak. Právě pro absenci oponentní studie a v kontextu všech ostatních výše uvedených argumentů při svém hlasování nepodpořím variantu, která by odsoudila naše město k tomu, aby se stalo na příští desítky let spalovnou komunálního odpadu pro velkou část Slovácka.

Ing. Michal Dvouletý, MBA
Strana soukromníků ČR / Naplno pro Hradiště

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama