Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2021 12:09:00

Politizace covidu, který je čistě zdravotní téma, už mám plné zuby

Politizace covidu, který je čistě zdravotní téma, už mám plné zuby

Komentář na facebookovém profilu k návrhu dalších patření proti šíření koronaviru

 Dámy a pánové,

asi čtete aktuální zprávy. Ano, musel jsem dnes svolat mimořádný tiskový brífink k aktuální epidemické situaci, a to navzdory státnímu svátku. Situace je opravdu vážná.

Všichni jste viděli alarmující přírůstek nově nakažených. 22 479. Zhoršují se ale i další indikátory. Nemáme ani dobré zprávy z nemocnic. A predikce na další dny nejsou vůbec dobré.

A musím říct, že v této těžké situaci mě opravdu fascinují výroky některých politiků, které jsem během dnešního dne zaznamenal v médiích. A divím se, že v sobě nemají trochu studu. Prý nejednáme dostatečně rychle. Přitom my jsme AntiCovid týmu naše opatření představili už v pátek. A sami jste viděli, jak se k tomu nová vláda postavila. Jaké stanovisko vydal tento tým. Bylo úplně o ničem a jen říkalo, co nemáme dělat. Ta opatření byla na stole a zdržel je AntiCovid tým. Takže zásadně odmítám nařčení, že bychom nebyli rozhodní.

Osobně už toho mám plné zuby. Této politizace covidu, který je přitom čistě zdravotní téma. Tady by politika přece měla jít stranou. Covid nezná politickou příslušnost. My jsme chtěli hledat konsensus s novou vládou. Ale už na ně nebudeme čekat. Naplňuje se krizový scénář vývoje epidemie a musíme jednat. My jsme zodpovědní a nemůžeme čekat na jednání jejich dalších a dalších expertních skupin.

Proto jdu na vládu s tvrdými opatřeními. Po dohodě s experty na Ministerstvu zdravotnictví navrhujeme od pondělí 22.11. zavést model O-N. To znamená, že všude ve službách, na hromadných akcích, ve stravovacích zařízeních, zkrátka všude, kde doposud platil režim O-T-N, bude platit jen Očkování nebo prodělání Nemoci. Už nebudou uznávány testy. Zavedli to takto i v Německu, Rakousku a dalších státech.

Jsou tam logické výjimky, kdy se PCR test bude dál uznávat například dětem a mladistvým ve věku 12 až 18 let (děti do 12 let se nemusí prokazovat ničím), občanům, kteří mají kontraindikaci k očkování nebo rozočkovaným osobám.

Při přípravě opatření jsme mysleli na ty zodpovědné, kteří se již nechali očkovat, a to první, druhou nebo i třetí dávkou. Právě jim bych chtěl, každému zvlášť a všem dohromady moc poděkovat! Všechna připravená opatření se dotýkají především neočkovaných.

Před měsícem jsem označil tuto vlnu epidemie za vlnu neočkovaných. A trvám na tom. To neznamená, že očkovaní se nemohou nakazit. Ale právě lidé bez očkování zaplňují nemocnice. A to je klíčový problém. Lehký průběh je nepříjemný, ale řešitelný. Ale nemocnice nám zaplňují především neočkovaní lidé v těžkém stavu.

Pokud bychom nebyli ze 70 % očkovaní, tak na JIP máme 1800 lidí a mortalitu řádově vyšší. Umírají zejména neočkování lidé a jsou průměrně o 10 let mladší než ti očkovaní. Očkování tu epidemii skutečně drží. Funguje. Proto prosím, pojďte se očkovat.

Chtěl bych moc poděkovat všem lékařům, sestřičkám a dalším zaměstnancům nemocnic, praktickým lékařům, záchranářům, řidičům sanitek a vůbec všem, kteří se na řešení epidemie podílejí. Píšete mi a já vím, jak jste unavení. Chápu vaši frustraci z toho, že se často staráte o pacienty, kteří se do nemocnice dostali zbytečně. Protože se nenechali očkovat. Nesmírně vám děkuji za vaše úsilí. Společně to musíme vydržet.

Dámy a pánové, jsme ve složité situaci, proto na vás mám několik žádostí. Je jich celkem deset. A moc prosím dočtěte je do konce.

  1. Kdo ještě není očkován, ať jde urychleně na první dávku. Je to poslední šance, jak prožít Vánoce v klidu.
  2. Pokud vám není dobře, prosím, zůstaňte doma a nechoďte mezi lidi. A pokud se váš zdravotní stav zhorší, na nic nečekejte a obraťte se ihned na svého lékaře.
  3. Pokud vám vyjde pozitivní test, použijte sebetrasovací formulář.
  4. Dodržujte důsledně izolaci a karanténu a nechoďte mezi lidi. Opravdu to není legrace.
  5. Pokud jste covid pozitivní a je vám špatně, jste v riziku, nečekejte. Kontaktujte bezodkladně svého lékaře a požádejte ho o monoklonální protilátky. Nebo běžte rovnou do nemocnice.
  6. Vyhýbejte se velkým kolektivům a omezte kontakty na nezbytnou míru. Takové stanovisko vydal i mezinárodně uznávaný Robert Koch-Institut v Německu. Dodržujte prosím základní pravidlo 3R – respirátory, ruce, rozestupy.
  7. Velmi doporučujeme všem organizátorům omezit konání hromadných akcí. Prosím odložte vánoční večírky, srazy tříd a další události, které nejsou nezbytné. Je to příliš velké riziko.
  8. Pokud zamíříte na vánoční trhy, opravdu důrazně doporučuji používat respirátor. Snažte se také dodržovat rozestupy a dezinfikujte si ruce.
  9. Firmám doporučujeme zavést O-T-N. Je to cesta, jak udržet fungující ekonomiku.
  10. Prosím vedení firem, aby tam, kde je to možné, zavedla home office. Moc prosím využijte práce z domova. Už jsme si to vyzkoušeli v minulém roce, zvykli jsme si na online schůzky. A jde to.

Děkuji, že jste to dočetli až sem. Věřte, že opatření opravdu neděláme s lehkým srdcem. Ale děláme je v zájmu záchrany lidských životů a ochrany zdraví vás všech.

Prosím, opatrujte se.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama