ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2021 11:33:00

Co znamená nedostatek žen v nové vládě

Co znamená nedostatek žen v nové vládě

Komentář na facebookovém profilu k zastoupení žen ve vládě Petra Fialy

 Z osmnácti ministerských křesel zasednou ženy v nové vládě pouze na tři. Bude to Jana Černochová na pozici ministryně obrany, Anna Hubáčková na pozici ministryně životního prostředí a Helena Langšádlová jako ministryně pro vědu, výzkum a inovace. A to může pro nastupující vládu představovat skutečný problém.

Vláda bude totiž rozhodovat o tématech, která dopadají na celou populaci, ne jen na její polovinu. Problém s nepřítomností žen na ministerských postech není o nenaplnění kvót, nebo tom, jak hloupě to bude vypadat na fotce. Je to problém absence hlasu poloviny naší země v rozhodování o tom, jestli se znova zavřou školy, nebo jak se změní pracovní podmínky.

Každý totiž podvědomě rozhodujeme podle své vlastní zkušenosti. A pokud například o problému sexuálního obtěžování na pracovišti nebo o potřebě rozšíření dětských jeslí bude rozhodovat někdo, kdo se s nimi do té doby nikdy nesetkal, může je považovat za druhořadé, popřípadě vůbec nevědět, že nějaké problémy existují.

Nejsou místa ve školkách? Rodičovská dovolená není dostatečně flexibilní? Zavřeli jsme školy a maminka se teď musí postarat o děti, domácnost, práci a sebe samotnou? „Ony to holky doma nějak zvládnou, my máme zrovna moc práce s volbou národního ptáka.“Vidíte? Celé je to o zkušenostech a o prioritách. Ministryni, které má za sebou zkušenost se školní výukou v době pandemie, by nikdy nenapadlo jako první opatření plošně uzavřít školy. Věděla by totiž, jak tento krok dopadne na život konkrétních žen, kterým naráz přibyde hromada nových povinností.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama