Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2021 18:45:00

Kousek od našich hranic žijí ženy, které nemají právo rozhodovat o svém životě

Kousek od našich hranic žijí ženy, které nemají právo rozhodovat o svém životě

Pirátská poslankyně Klára Kocmanová a senátorka Adéla Šípová dnes předaly polské ambasádě otevřený dopis, odsuzující tamní protiinterrupční legislativu, a vyzývají polskou vládu k nápravě.

 Dopis podepsalo celkem 45 zákonodárců Parlamentu ČR. Stalo se tak v reakci na nedávné úmrtí 30leté Polky Izabely S., která zemřela v Pszczyně na následky septického šoku ve 22. týdnu těhotenství, protože jí kvůli přísným protipotratovým zákonům neposkytli lékaři včasnou adekvátní pomoc.

„Česká republika i Polská republika jsou součástí stejného kulturního a hodnotového dědictví evropského společenství, které si vlivem dlouhé a komplikované historie vydobylo univerzální lidská práva. Byla to těžká cesta, ale stála za to. Věříme, že ženy mají právo volby, právo na zdravotní péči, a že jejich životy nesmí být zbytečně ohrožovány. Stejně tak je vyvíjen tlak na polské lékaře, kteří z obavy, aby nebyli státem trestaní, nechtějí zákroky provádět ani v zákonem povolených případech,” uvedla Klára Kocmanová.

Senátorka Adéla Šípová dodala: „Polské ženy nepotřebují, aby o jejich zdraví a životě rozhodovala vláda. Potřebují klid, zajištění práva na zdravotní péči a osobní nedotknutelnost, a to bez ponižujícího státního donucování. Tendence polské vlády ovládat životy žen mě pobuřují a cítím tak potřebu vyjádřit jim svou solidaritu. Tím více, když slyším o zbytečném promarnění života mladé ženy.”

Ve čtvrtek 11. listopadu se v reakci na polské demonstrace vyjádřil k celé situaci i Evropský parlament, který přijal usnesení o prvním výročí de facto zákazu interrupcí v Polsku.

„Polská vláda chce nově všechny těhotné ženy registrovat. Obávám se, že taková povinnost je jen prvním krokem k penalizování Polek, které budou chtít podstoupit bezpečnou interrupci v zahraničí. Piráti v Evropském parlamentu tento měsíc podpořili výzvu, aby členské země poskytly Polkám přístup k bezpečné interrupci zdarma. Například Nizozemí už tuto výzvu vyslechlo a Polkám ve svízelné socioekonomické situaci nabízí pomocnou ruku. Česko by si mělo z Nizozemí vzít příklad. Nemůžeme nečinně přihlížet tomu, že kousek od našich hranic žijí ženy, které nemají právo rozhodovat o svém životě,” řekl místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja, který společně s dalšími pirátskými europoslanci rezoluci podpořil.

Celý text otevřeného dopisu si můžete přečíst ZDE
Seznam signatářů českých zákonodárců ZDE
Usnesení Evropského parlamentu dostupné ZDE
Webová stránka Pirátů, věnující se problematice zákazu interrupcí, ZDE

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama