Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch, MHA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2021 9:15:00

Reagujeme na výskyt nové mutace z jižní Afriky

Reagujeme na výskyt nové mutace z jižní Afriky

V reakci na šíření nové varianty viru přichází Ministerstvo zdravotnictví s krizovým opatřením.

 Opatření zakazuje od soboty 27. listopadu vstup do České republiky občanům třetích států, pobývajících v posledních 14 dnech déle než 12 hodin na území Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Eswatini/Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Zambie a Mosambiku. Českým občanům se zároveň nedoporučuje do těchto zemí cestovat.

„Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru, která vypadá podle prvních analýz jako velmi nebezpečná. Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Zavádíme proto opatření, která minimalizují šanci, že se tato mutace zavleče do České republiky. Situaci důkladně monitorujeme a jsme připraveni operativně reagovat,“ zmiňuje důvody nových opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Občané České republiky, Evropské unie a držitelé dlouhodobých pobytů v ČR, mohou vstoupit na území ČR za podmínky negativního PCR testu před cestou do ČR, dalšího PCR do 24 hodin po příjezdu do ČR a třetího nejdříve 10. den, nejpozději však 14. den od příjezdu do ČR. V mezičase je potřeba dodržovat samoizolaci.

Nově se od středy 1. prosince mění také diskriminační vyšetření pozitivních vzorků na covid-19, které se doposud provádělo u 30 % pozitivních vzorků, ale z důvodu zvětšení celkové kapacity laboratoří bude prováděno u 10 % pozitivních vzorků. „Důsledně jsme zohlednili potřebu monitoringu výskytu nové mutace viru na našem území, ale zároveň je potřeba reagovat na aktuální laboratorní kapacity, které je potřeba zvýšit,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Za rok 2021 bylo k 19. 11. v ČR celogenomově sekvenováno 14 492 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Je k dispozici celkem 1250 sekvenací s datem odběru mezi 19. říjnem a 19. listopadem. Podíl původní varianty delta ve výše uvedeném období je zhruba deset procent (9,68 %). Podíl subvarianty AY.43 dosahuje 33 procent (33,12 %).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama