Jakub Kulhánek, MA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2021 21:45:00

Maroko je pro EU klíčový partner pro zvládání migrace

Maroko je pro EU klíčový partner pro zvládání migrace

Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) navštívil 7. prosince 2021 Budapešť, kde jednal s ministry zahraničí zemí Visegrádské skupiny a také Maroka.

 Se svými protějšky jednal o aktuálních otázkách regionu Blízkého východu a Severní Afriky - především o terorismu, migraci, společných projektech rozvojové spolupráce nebo vztazích EU - Maroko. Šéfové diplomacií Česka, Maďarska, Polska a Slovenska jednali se svým marockým protějškem Nasserem Búritou především o tématu boje proti ilegální migraci a také společných rozvojových projektech, které přispějí ke zlepšení podmínek v zemích původu migrantů. Ministři se vyslovili pro posílení spolupráce v této oblasti.

„Maroko je pro EU klíčový partner v otázce zvládání migrace, boje proti pašerákům lidí a ochrany lidských životů v našem jižním sousedství. Unie na marockou pomoc v této otázce spoléhá a já doufám, v ještě aktivnější marocké zapojení do řešení tohoto problému,“ uvedl po jednání ministr Kulhánek.

Přítomní ministři dále jednali o boji proti terorismu bezpečnostní situaci v severní Afriky a Sahelu. „Oblast Sahelu zůstává pro skupinu V4, stejně jako pro EU, hlavní prioritou afrického kontinentu,“ uvedl na toto téma ministr Kulhánek. „Oceňuji podíl Maroka na stabilizaci regionu a dlouhodobou spolupráci s evropskými státy v boji proti terorismu. I ČR se přímo angažuje a to nasazením našich vojáků a policistů v Mali,“ dodal.

Na okraj jednání se uskutečnila také bilaterální schůzka ministra Kulhánka s jeho marockým protějškem Nasserem Búritou. Oba partneři jednali především o současných česko-marockých vztazích a vzájemné obchodní a ekonomické spolupráci. „Právě v byznysu vidím nevyužitý potenciál a pevně věřím v prohloubení naší spolupráce například v obranném průmyslu, zdravotnictví či budování dopravní infrastruktury,“ sdělil šéf české diplomacie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama