JUDr. Martin Netolický, Ph.D.

  • SOCDEM
  • Pardubický kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2021 11:30:00

Zemřel Martin Ráboň

Zemřel Martin Ráboň

Nekrolog Martina Ráboně psaný hejtmanem Martinem Netolickým

Jsou zprávy, kterým nechcete věřit, a u kterých doufáte, že jsou jen omylem, chybou či nedorozuměním. Mezi ně patří i dnešní zpráva o úmrtí Martina Ráboně, ředitele Společnosti přátel čs. opevnění, bunkrologa, spisovatele a především hlavního architekta rozvoje pevnostních objektů na Králicku a doufám, že mohu říct také dobrého a váženého přítele, který si nepotrpěl na velká gesta a pozornost.

Martin Ráboň byl nejen odborníkem na historii československého pohraničního opevnění, ale především neúnavným bojovníkem za znovuoživení a zpřístupnění objektů včetně tvrzí Bouda a Hůrka, ale také hlavním organizátorem vojensko-historické akce Cihelna, která pravidelně patří mezi největší akce v našem kraji. Martina Ráboně jsem za léta naší spolupráce poznal jako rovného chlapa, u kterého podaná ruka a vyřčený slib platil vždy bez mrknutí oka více než tisíce podpisů. Byl to člověk, který pro prvorepublikové pevnosti dýchal a zasvětil jim celý svůj život. Ten náhle vyhasl ve středu 8. prosince, ale odkaz Martina Ráboně přetrvá nejen v tvrzi Bouda po další generace, protože navrácení vzhledu vchodového srubu tvrze Bouda do roku 1938 byl jeho sen, který se splnil. Jsem rád, že jsme se s Martinem Ráboněm mohli za poslední roky opakovaně potkávat i při přátelských setkáních na Boudě a posunuli její rozvoj celou řadou úspěšných projektů. Tím posledním byla nedávno dokončená obnova vstupního objektu, před kterým jsme si naplánovali a slíbili pokračování naší spolupráce. K té už bohužel vlivem osudu za účasti Martina Ráboně nedojde, ale naší povinností je společně s kolegy ze spolků, organizací a muzeí dotáhnout všechny rozdělané projekty, které měl, protože tím můžeme nejlépe uctít jeho památku.

Martine, budete nám všem chybět.

Martin Netolick
Hejtman Pardubického kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama