Mgr. Jan Lacina

  • STAN
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2021 12:13:00

Německá ústava má kouzelný nástroj, institut pozitivního veta

Německá ústava má kouzelný nástroj, institut pozitivního veta

Komentář na facebookovém profilu k politickým zvyklostem v Německu a porovnání s kulturou politiky v ČR.

 Německá ústava má kouzelný nástroj,  tzv. institut pozitivního veta. O co jde? Je to jednoduché: Stará vláda vládne do té doby, než ta nová získá důvěru, tedy většinu v Bundestagu.

Ať už po volbách, nebo v případě politické krize uprostřed volebního období. Svrhnout vládu může pouze nová parlamentní většina, která má připravený nový kabinet, jenž získá důvěru většiny německých poslanců, a tím ukončí existenci toho předchozího.

Žádné pády vlády uprostřed evropského předsednictví, žádné úřednické vlády, žádné vlády v demisi, žádné vlády prezidentových kamarádů, žádné výroky o prezidentských vetech, které mimochodem nezná ani německá ani česká ústava.

Prezident hraje v souladu s ústavou pouze ceremoniální roli. Tu by měl ostatně podle ústavy hrát i u nás. Konec hlášení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama