Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.12.2021 14:03:00

Boj proti korupci nikdy nekončí

Boj proti korupci nikdy nekončí

Komentář na facebookovém profilu k výsledkům a dalším cílům boje proti korupci

 Vždycky se najdou lidé a skupiny, kteří chtějí nezákonné výhody a okrádat všechny ostatní. A ze zkušenosti víme, že může jít o řadové úředníky nebo třeba o složité organizované skupiny s politiky v čele a doplácí na to ostatní lidé, kteří jsou poctiví.

Dlouhodobým národním cílem je proto nastavit zákony, aby odklánění milionů z peněz daňových poplatníků nebylo pravidlem, ale výjimkou, která se tvrdě trestá. Mezinárodní den proti korupci každoročně 9. prosince problémy při boji s korupcí připomíná. Dva ze tří občanů v korupci stále vidí zásadní problém.

Piráti jdou tvrdě po tom, aby se normální lidi nemuseli bát, že se korupčníkům připletou pod nohy, a aby se naopak báli korupčníci, že se okrádání státu a občanů stane minulostí. Jde nám o princip, ne o konkrétní partu a vždy kopeme za zájmy občanů.

  • Před čtyřmi lety jste nás poprvé pustili do Sněmovny a my jsme slíbili, že proti korupci budeme bojovat. I z opozičních lavic se nám tento slib podařilo splnit když jsme očistili účelové výjimky ze zákona o evidenci skutečných majitelů tak, aby žádný politik nemohl lhát o tom, že firma není jeho. Prosadili jsme, aby dotace čerpaly pouze firmy s identifikovatelnými vlastníky.
  • Protlačili jsme Sněmovnou zrušení výjimek z registru smluv, povedlo se prosadit námi iniciovaný nominační zákon, který výrazně bojuje proti politickým trafikám, několikrát jsme upozorňovali a vyzývali české úřady k zastavení vyplácení sporných dotací.
  • Upozornili jsme na předražený nákup respirátorů ze strany Ministerstva zdravotnictví a na řadu dalších předražených zakázek na dalších ministerstvech. Vedli jsme vyšetřovací komisi v kauze OKD a podali 14 trestních oznámení. Měříme všem padni komu padni.
  • Díky našemu návrhu na zavedení elektronického stavebního deníku u nadlimitních veřejných zakázek se výrazně omezí prostor pro korupci. Za celou naši práci v této oblasti jsme dostali cenu Rekonstrukce státu, která politiky bedlivě sleduje.
  • Vláda, které se účastníme, se k problematickým kauzám staví čelem a u svých lidí vyžaduje, aby si vyřešili střet zájmů, aby měli lidé důvěru, že problémy vyřešíme spravedlivě, abychom opravdové kauzy řešili a falešná obvinění rozkryli a rozptýlili.

Ačkoliv se toho povedlo udělat dost, rozhodně jsme neskončili. Víme, že některé věci jsou jen na papíře a nefungují tak, jak mají, a změna je běh na dlouhou trať. Dál budeme koukat mocným ostatním pod ruce a hlídat, aby dodržovali zákony. V tomto volebním období se vláda zavázala prosadit třeba rozklikávací rozpočty státních institucí, lepší ochranu oznamovatelů korupce a jasné záruky nezávislosti státních zástupců.

Držíme kurz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama