Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.12.2021 19:30:00

Poslanec Novák vyzývá k okamžitému svolání komise pro odposlechy

Poslanec Novák vyzývá k okamžitému svolání komise pro odposlechy

Situaci s odposlechy v Brně je nutno okamžitě řešit, není možno s posvěcením městského soudu v Brně, porušovat ústavu. Proto gratuluji ke zvolení a zároveň vyzývám novou předsedkyni k okamžitému svolání komise.

V reakci na zvolení nové předsedkyně Stálé komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí a rušení provozu elektronických komunikací Kláry Kocmanové (Piráti) Poslaneckou sněmovnou na 4.schůzi, požádal člen stálé komise, poslanec Marek Novák o bezodkladné svolání této komise a zařazení bodu: „Povolení odposlechů výslechových místností vazební věznice v Brně-Bohunicích“.

Již dříve poslanec Novák upozornil na nestandardní situaci v kauze kriminalisty pana Vladimíra Machaly, kdy Městský soud v Brně povolil na půl roku orgánům činným v trestním řízení sledování osob a věcí prostorovými odposlechy deseti výslechových místností vazební věznice v Brně-Bohunicích, kam se pan Vladimír Machala mohl dostavit. V těchto místnostech, uvedl ve svém zdůvodnění poslanec Novák, probíhaly kromě výslechů i hovory obviněných s právními zástupci, kdy ve vazební věznici není možné tyto porady uskutečnit v jiných prostorech. Kromě odposlechů sledující podezřelé v kauze Stoka tak byly po dobu půl roku nahrány i tyto rozhovory. „Je zjevné, že tyto záznamy byly pořízeny nad rámec účelu, pro který byly prostorové odposlechy povoleny, a v případě, že nebyly v souladu s ustanoveními trestního řádu zničeny, došlo k prolomení ústavního práva na obhajobu v trestním řízení,“ uvedl poslanec Novák.

K této kauze se již také vyjádřila Advokátní komora ČR. Například pro Novinky.cz uvedla mluvčí komory: „Vedení ČAK je přesvědčeno, že pokud se tomu skutečně tak stalo, šlo o zjevné porušení práv garantovaných mezinárodními smlouvami a Listinou základních práv a svobod a bylo to učiněno institucionálním postupem osob, jimž je uloženo hájit zákon a které si musely být vědomy nelegálnosti svého postupu.“

Podle poslance Marka Nováka jde o závažné pochybení Městského soudu v Brně. Proto by se jím měla parlamentní stálá komise pro odposlechy věnovat bez odkladu již na své první schůzi hned po volbě svého vedení. Na jednání by měly být také přizvaní představitelé České advokátní komory, Ministerstva spravedlnosti a Státního zastupitelství (nejlépe Krajské státní zastupitelství Brno).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama