Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.12.2021 13:19:00

Tento spodní limit pomůže hlavně dohodářům

Tento spodní limit pomůže hlavně dohodářům

Projev na 18. schůzi Senátu dne 15. prosince 2021 k návrhu zákona o poskytování ošetřovného v souvislosti s onemocněním COVID-19.

Děkuji, pane předsedo. Aktuálně to vypadá, že počty nakažených se podařilo stabilizovat, ale zatím stále neklesají tolik, kolik bychom si všichni přáli. Krizové ošetřovné tak pomáhá těm rodinám, které skončily se svými dětmi v izolaci nebo karanténě. A každý, kdo má malé děti do 10 let, tak ví, o čem mluvím, protože těm totiž klasické ošetřovné nestačí, protože aktuálně je podpůrčí doba 9 dnů, pro samoživitelské rodiny je to 16 dnů. A denní vyměřovací základ pouhých 60 %, což po roce a půl pandemie pro ekonomicky finančně vyčerpané mnohé rodiny opravdu nestačí.

Krizové ošetřovné tyto základní parametry upravuje tak, aby seděly lépe na současnou pandemickou situaci, známe to už z těch předchozích vln, za ten poslední rok a půl dostatečně. Proto zaprvé daný vyměřovací základ se zvyšuje opět na 80 % a minimální částka, tak jak to známe z jara, bude 400 Kč na den. Tento spodní limit pomůže hlavně dohodářům. Zároveň ošetřovné bude náležet rodičům po celou dobu uzavření školy nebo uzavření třídy nebo po celou dobu nařízené karantény dítěte, a to i opakovaně. Pro představu – rodič s příjmem 28 tisíc hrubého si díky tomuto návrhu polepší o 4 814 Kč, což je opravdu hodně peněz pro běžnou rodinu. Nárok na ošetřovné budou mít kromě rodičů dětí do 10 let také rodiče dětí s postižením nebo se speciálními vzdělávacími potřebami bez ohledu na věku, pokud jejich zařízení bude uzavřeno z důvodu pandemie. Další změnou je, že o ošetřovnou budou moci žádat také rodiče pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnost, pokud odvádí pojistné na sociální zabezpečení, to také známe už z minulých vln. A nově také blízcí příbuzní, kteří nežijí s dítětem ve společné domácnosti. U tohoto zákona se navrhuje zpětná účinnost od prvního listopadu. Česká správa sociálního zabezpečení proto bude rozdíl mezi 60 a 80 procenty, pokud bude tento návrh zákona schválen, automaticky doplácet. A o ošetřovné nad rámec 9 dnů si budou moci rodiče žádat na základě čestného prohlášení. Což také už známe z těch minulých vln. Dodatečné výdaje odhadujeme na základě dosavadního vývoje pandemie na 600 milionů korun za celou dobu účinnosti od listopadu do konce února příštího roku. Vážené paní senátory, vážení páni senátoři, dovolte mi proto požádat o podporu tohoto návrhu zákona. Velmi děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama