JUDr. Petr Hulinský, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2012 14:17:00

Praha by měla i nadále pomáhat menším městským částem

Praha by měla i nadále pomáhat menším městským částem

Praha již od příštího roku nepočítá v rozpočtu s rezervou pro městské části. Ta každoročně činila několik set milionů korun.

Podle bývalého předsedy finančního výboru a opozičního zastupitele Petra Hulinského je tento krok značně rizikový pro jakýkoli další rozvoj zejména menších městských částí. Nespravedlivý je podle něj i návrh na letošní a zároveň poslední rozdělení peněz.

„Zásadně nesouhlasím s tím, aby Praha od příštího roku ve svém rozpočtu vůbec nepočítala s rezervou pro městské části. Ty tak přijdou o nemalé peníze, což výrazně ovlivní jejich další rozvoj. Úbytek peněz bude znamenat razantní pokles investic i omezení počtu významných, často celopražských, akcí. Výdaje se sníží i v oblasti školství nebo například veřejné zeleně. Chápu, že je zapotřebí určitých úspor, ale alespoň menším městským částem by hlavní město mělo pomáhat i nadále,“ uvedl Petr Hulinský.

Peníze z městského rozpočtu se rozhodla metropole městským částem rozdělit letos naposledy, a to ve výši dvě stě milionů korun. To je o tři sta milionů korun méně než v loňském roce. Finanční prostředky jsou určeny především na investice v oblasti školství. Rozdělení peněz je však v některých případech podle Petra Hulinského nespravedlivé.

„Předložené požadavky městských částí několikanásobně překročily vytvořenou rezervu, takže je pochopitelné, že muselo dojít ke snížení peněz a výběru nejnutnějších investičních akcí. Nechápu však, jak je možné, že na finance letos vůbec nedosáhne Praha deset, jedenáct ani dvanáct,“ podotkl Hulinský. Praha 10 žádala dotace například na nutnou rekonstrukci bývalé Mateřské školy Sychrov či na opravu mateřské školy v ulici Mrštíkova. Praha 11 chtěla dokončit obnovu Základní školy Květnového vítězství a Praha 12 měla v plánu například přestavět základní a mateřskou školu v ulici Na Beránku. První městská část dotaci sice získala, ale pouze ve výši 2,5 milionu korun. V plánu měla přitom revitalizaci Střeleckého ostrova.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama