Milan Vojta, MBA, M.A.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2021 23:44:36

Rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2022

Rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2022

Zastupitelům Jihomoravského kraje byl na jednání 16.12.2021 předložen návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2022 s příjmy ve výši 8,35 miliardy Kč a výdaji ve výši 14,15 miliardy Kč.

Z celkové sumy výdajů však téměř 4,8 miliardy jde na nákup železničních elektrických jednotek, kdy schodek bez tohoto nákupu by činil 970 milionů Kč. 

Zastupitelé ANO podali k rozpočtu několik pozměňovacích návrhů, o kterých s vedením kraje vedli diskusi. Byl schválen náš návrh, který zvyšuje příspěvek Jihomoravskému filmovému a nadačnímu fondu z navržených 5 na 8 milionů korun. Vznik filmů a seriálů v našem kraji má pozitivní vliv na cestovní ruch v kraji s jasnými ekonomickými dopady. Stejně tak bylo schváleno námi navržené doprovodné usnesení, které ukládá radě kraje posoudit možnost zvýšení objemu prostředků na dotační program Vodohospodářské stavby – kanalizace a ČOV.

Dotazy zastupitelů ANO dále směřovaly do oblastí zdravotnictví, především k záměru transformace nemocnic, do investic, dopravy, školství nebo sociálních věcí, se zřetelem k záměru kraje nahradit tornádem poničené S-centrum v Hodoníně. Pomyslné nůžky mezi provozními a investičními výdaji se bohužel dále rozevírají ve prospěch provozních výdajů.

Příjmová stránka rozpočtu je dle našeho názoru nastavena velmi konzervativně a lze očekávat, že v průběhu roku 2022 bude plněn nad schválená příjmová očekávání. Zastupitelé ANO také připomněli slib části jihomoravských poslanců napravit nespravedlivé rozpočtové určení daní.

Obecně hodnotíme rozpočet jako standardně dobře zpracovaný, který nepředstavuje žádnou zásadnější změnu oproti rozpočtům z minulých let a současné vedení kraje tak víceméně pokračuje v trendech, které byly nastaveny předchozím vedením kraje v minulém a předchozích volebních obdobích. Zastupitelé ANO se konstruktivně rozhodli hlasovat pro předložený návrh rozpočtu.

Kromě rozpočtu bylo navrženo a schváleno také poskytnutí dotací v několika oblastech, jako sport, kultura, vodní hospodářství, pomoc obcím, sociální oblast nebo dobrovolní hasiči, ale také dary obcím zasaženým tornádem. Několika příspěvkovým organizacím byly přiděleny prostředky na realizaci oprav a investic.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama