Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2012 21:50:22

Antisociální vláda Petra Nečase si důvěru nezaslouží !

Antisociální vláda Petra Nečase si důvěru nezaslouží !

Vyslovování důvěry či nedůvěry vládě už patří ke koloritu jejího vládnutí. Obliba tohoto seskupení mezi obyvatelstvem je úměrná vládním krokům, skandálům a aférám jednotlivých koaličních stran. Podle dubnového průzkumu CVVM vládě věří 16 % lidí.

            Agresivita a arogance vládních představitelů přímo vybízí občany k protestům, k demonstracím a ke stávkám. Reformy, jak honosně vláda nazývá okrádání většiny jednotlivců i celých rodin, dopadají s takovou tvrdostí, že lidem už nezbývá nic jiného než vyjít do ulic.

              Během 3 let chce na nich vláda uspořit zhruba 300 mld.korun. Bere jim to, na co mají ve skutečnosti nárok a na co přispívají svými daněmi a svou prací. Nutí je stále víc připlácet si na důchody, zdravotní péči, sociální zabezpečení nebo vzdělání. Prostřednictvím daňových změn jim zdražuje všechno, co potřebují k životu. Stále víc se tak sociálním sítem propadají nezaměstnaní, zdravotně postižení, rodiny s dětmi, samoživitelky, senioři. Na druhou stranu dbá tato vláda na to, aby netrpěly soukromé fondy, kam se rozhodla přesměrovat peníze z důchodového systému, banky, jež chce nakrmit z kapes platících vysokoškoláků, soukromé agentury, které mají dostat tučnou odměnu za práci, kterou dřív odváděly například úřady práce. Starostlivě pečuje i o své kamarády, oblíbence a ty, které si chcete zavázat. Ti dostávají odměny v řádech statisíců. Spokojeny mohou být také církve. Ty mají přislíbený takový dar, že se jim o tom nikdy ani nesnilo. Zato občanům se z toho protáčejí panenky. No bodejť ne. Přes 60% rodin řeší problém, jak vyjít s měsíčními příjmy. A to jste se teď ještě dohodli středně a nízkopříjmové skupiny dorazit.

             Doplatek na bydlení – Dosud na něj měli nárok ti, kterým po zaplacení všeho, co souvisí s bydlením, nezůstalo na živobytí. Teď má být tento doplatek na bydlení zrušen. Uhlíková daň, která může zdražit cenu uhlí až o 20%, topných olejů o 15 a plynu o 10%. Zvýšení poplatků u praktického lékaře, ty mají stoupnout ze současných 30 na 50 korun, za návštěvu u specialisty bez doporuční na 200 i víc korun a z hrazení od zdravotních pojišťoven mají být vyjmuty další zákroky. Vyšší odvody z platu zaměstnanců, kteří tak mohou očekávat snížení mezd až o 500 korun měsíčně. Víte o tom, že víc jak 2/3 zaměstnanců nedosahují na úroveň průměrné mzdy, že se lidem měsíc od měsíce, rok od roku prudce snižuje životní úroveň? V pásmu příjmové chudoby je podle statistiků již téměř každý desátý Čech, včetně dětí a seniorů. Díky tomu se občané zadlužují, díky tomu loni soudy rozhodly o téměř milionu exekucí, což je dosavadní meziroční rekord, přičemž na jednoho dlužníka směřuje často i 10 řízení. A většina z těchto dlužníků se dostali do situace, za kterou sami nemohou. Mnozí jsou bez práce, ztratili příjem, ale nájmy a složenky se platit musí, jíst se musí, děti musí chodit do školy. Mimochodem, průzkumy také vypovídají o tom, že víc jak 1/3 dětí v naší zemi nenavštěvuje žádné zájmové kroužky, protože jejich rodiče na to jednoduše nemají.

            Naprosto nedostatečný je pak příjem důchodců. Průměrná výše starobního důchodu činila k 31. 3. 2012 celkem 10 740 Kč, z toho u mužů 11 908 Kč a u žen 9 750 Kč. Myslíte si, že s takovou sumou, kdy navíc tisíce seniorů na tuto výši zdaleka nedosahuje, si mohou dovolit v poklidu užívat stáří poté, co celý život pracovali a odváděli daně? Teď jste se ještě k tomu dohodli, že jim zrušíte různé slevy a penze v následujících letech že ani neporostou tak, jak by měly, ale pouze o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace.

            Za vaší vlády se hroutí, kdeco. Hroutí se podfinancovaný systém sociálních služeb, systém dávek a podpor, na nichž chce ministr Drábek ušetřit 3 miliardy korun, v rozkladu je systém zdravotnictví, kde privatizujete a rozprodáváte, co se dá, školství, jež se drží nad vodou jen díky nadšení kantorů, kterým to nedá. Díky všem těch pedagogům, ale i nepedagogickým pracovníkům na školách, jimž opět snižujete platy. Oslavné tirády kolem jejich nárůstu velmi rychle ztratily svůj lesk a nastupuje tvrdá realita. Ono nestačí, že byl zrušen tzv.věkový automat, takže kantoři už nemohou počítat se zvyšováním platu v souvislosti s počty odpracovaných let za katedrou. Škrtem ve výši 2,5 miliardy korun přijdou učitelé, kteří nesou zodpovědnost za vzdělání a kteří nezřídka nahrazují výchovu v rodině, o 500 až 1 000 korun měsíčně. U nepedagogických pracovníků si už vůbec nedovedu představit jejich další pokles, protože už dnes jsou tak nízké, že se z nich nedá vyžít.

           Úspory ve školství souvisí i s nezodpovědným návrhem na propuštění 17 tisíc učitelů během dvou let či s návrhem na změnu financování regionálního školství. Nejde o nic jiného než o to, jak ušetřit, jak přenést zodpovědnost za financování na někoho jiného – na kraje, na obce, na rodinu. Očekávat tak můžeme rušení venkovských základních škol, učňovských a odborných škol a zhoršení dostupnosti vzdělání. Navíc návrh na financování bez ohledu na zřizovatele má zřejmě posílit roli soukromých škol, za které se platí. Zřizovatel bude muset kvůli nedostatku peněz zrušit školy veřejné, ale soukromé v jejím okolí budou dál vzkvétat a plnit třídy  nově uvolněnými žáky.

                  Tato vláda, stejně jako všechny přední, si dala za svou prioritu vzdělání. Papír unese vše. Skutečnost má zcela jiné kontury. Kvalita vzdělávání se díky všem těm nepromyšleným změnám a mnohdy doslova pokusům na dětech i učitelích, zahlcených administrativou, na koleně zdarma tvořících školní vzdělávací plány a další nesmysly, tak prudce zhoršila, že jsme se v mezinárodních průzkumech naprosto propadli, což potvrdily i výsledky státní maturity, kterou nezvládlo 20% studentů, a to si naprostá většina zvolila nižší úroveň. Vláda Petra Nečase však jakoby to neviděla a znovu chce aktivně přispět k dalšímu snížení úrovně vzdělanosti v ČR. Nárok na studium na vysoké škole by totiž do budoucna neměl mít uchazeč, který má k tomuto studiu předpoklady a znalosti, ale ten, který má přednosti finanční. Školné, schovávané za zástěrku zápisného, ve výši až 4 tisíc korun za semestr, povede k tomu, že mnozí talentovaní studenti vysokoškolské studium pod vidinou nejisté perspektivy raději oželí, zatímco banky se napakují. Tento vládní počin se však bude náramně hodit do karet vysokým školám soukromým, do jejichž náruče bude ministr Kalousek studenty přímo vhánět. Upozorňuji přitom, že počet studentů soukromých VŠ vzrostl zhruba za posledních 10 let téměř 30tinásobně (v r.2000 – 1% = 2 000 studentů, v roce 2010 přes 57 000 studentů = 14% všech vysokoškoláků).

                 Namísto toho, aby stát pečoval o kvalitu, dostupnou síť a financování vzdělávání na veřejných školách, věnuje pozornost především soukromé sféře a tomu, jak na studentech vydělat. A nepoučí se ani na základě zkušeností ze zahraničí. Představy o výhodnosti školného či zápisného či jak to chcete nazvat, se tam vůbec nenaplnily. Naopak. Změnilo fungování celého systému financování VŠ tak, že se nakonec stává nákladnějším. Univerzity kvůli nedostatku finančních prostředků postupně zavírají celá pracoviště, náklady vzrostly za různé servisní služby, včetně reklam. Nepotvrdil se ani předpoklad, že příliv peněz od studentů povede ke zkvalitnění vzdělávání,  peníze jdou jinam. Školy se orientují především na obory, které jim co nejlevněji a nejrychleji přinesou peníze a zároveň se krátí prostředky ze státního rozpočtu a školné se dál navyšuje. Systém grantů a půjček tak, jak se o něm uvažuje u nás, také neuspěl. Takže výsledek je takový, že systém zpoplatnění vysokoškolského studia, nevede k ničemu pozitivnímu, ale naopak, zhoršuje přístup ke vzdělání talentovaným a dává šance těm, kteří si to mohou zaplatit, což je tak jediný předpoklad k jejich studiu. Zároveň se tím snižuje laťka, snižují se nároky na studenty, a to jak při jejich přijímání, tak v průběhu studia samotného i při jeho zakončení. A to nám má být vzorem?

                Navíc mnozí absolventi u nás po zakončení studia rovnou odcházejí na úřady práce. A na mnoha místech republiky pracovní místa prostě nejsou. Pro absolventy škol, pro lidi po padesátce věku, pro kohokoliv. V okrese Teplice je na 1 pracovní místo 41,8 uchazečů, na Bruntálsku 43 zájemců a v okrese Třebíč dokonce 62,7 uchazečů o práci.

                  A jak jim pomáhá vaše vláda? Uchazečům o práci jste zpřísnili podmínky pro podporu v nezaměstnanosti, šikanujete je tím, že musí v přesně stanovený čas docházet na poštu a hlásit se jak u raportu, vyřazujete je z evidence,  jen se nabylo dojmu, že snižujete nezaměstnanost. Za každou schůzku platí stát České poště 45 Kč. Pošta za dva roky vydělá 234 mil. Kč. Stejnou službu přitom dokázaly poskytovat v rámci svého rozpočtu ÚP, které byly i za tímto účelem zřízeny. Teď ještě může dojít k rušení poboček pošt, dopravní spoje, ty už mnohé zrušeny byly. Víte vůbec, na kolik nezaměstnaného tyto dojížďky přijdou? Z čeho to má zaplatit?

                 Vláda Petra Nečase však řeší všechno možné, jen ne problémy, které se za jejího úřadování nahromadily. Jediné, co dokáže, dlouze vykládat o tom, jak levice lže, jak odbory politizují protestní akce, jak jen ona vláda vyvolených nás vede ku světlým zítřkům. Není to však nic jiného než přetvářka, faleš a pokrytectví. Obyčejný člověk u vás zastání nemá. Běda, kdyby se ozval. Stačí, kdyby nesouhlasil s  názorem svého zaměstnavatele, který byl uchazeči o práci určen, a ten ho propustil. Pak dotyčný nemá nárok na nic a ještě mu seberete dávky v hmotné nouzi. Přímo ho tak naženete do kolotoče zadlužení, přičemž v televizních debatách se předháníte v razanci, jak s  lichváři, vymahačskými firmami a všehoschopnými exekutory zatočíte. Problém je v jednom: těmi nejhoršími vymahači, vykrádajícími děravé kapsy stále chudších spoluobčanů, jste vy sami. Jedněm berete, abyste těm vyvoleným dali z našich kapes pěkně přivydělat. Vidíme to denně… Veřejné zakázky vybraným zájemcům, soukromé agentury, které inkasují horentní sumy, spřátelené firmy, jimž jsou zadávány lukrativní projekty přímo z ministerstev. Aféry na denním pořádku, korupce v nejvyšších patrech politiky, sledování a slídění, nahrávání a práskání…to je ta vaše představa demokracie, které už mají lidé plné zuby. Jen vy si dáváte klapky na oči a špunty do uší, abyste neviděli a neslyšeli, co si o vás myslí.

             Kdybyste přišli minulou sobotu na Václavské náměstí, mohli jste si poslechnout i přečíst, co vám vzkazují:

  • Rozkradli jste kasu, teď táhněte k ďasu.
  • Tupý kapitalismus, tupé škrty, tupá vláda.
  • Stop ponižování nezaměstnaných
  • Stát jsme my a my vás propouštíme.

                  To jsou některé ze vzkazů vládě, které byly na transparentech víc jak 100 tisíc demonstrantů. Byli mezi nimi mladí lidé, lidé středního věku i důchodci. Zástupy lidí, které se sešli na tomto protivládním protestu. Podle dubnového průzkumu CVVM vládě věří 16% lidí. S politickou situací je nespokojeno 79% občanů. To vám opravdu nestačí? Nestačí vám to, že odbory připravují další protesty, že se do ulic chystají občanské iniciativy, že některé svazy jsou ve stávkové pohotovosti a že se stále hlasitěji mluví, a to zcela oprávněně o generální stávce?

Vláda Petra Nečase důvěru dávno ztratila, protože naší zemi a jejím občanům škodí. Proto budu hlasovat proti důvěře této vládě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama