Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2022 21:09:00

Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem

Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem

Projev na 7. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 13. ledna 2022 k vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí občané,

vzhledem k tomu, že jsem byl vyzván, abych se k tomu vyjádřil, což sice není nutné, abychom se všichni vyjadřovali ke všemu, že? To jsme dělali už včera, ale vzhledem k tomu, že jde o našeho koaličního partnera, tak si myslím, že je vhodné k tomu říci pár slov.

Pirátská strana dlouhodobě prosazuje čisté financování politiky. Jsme přesvědčeni, že jedině tak mohou politické strany splnit svůj hlavní úkol v demokracii, tedy sloužit všem občanům. Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. Je to vždy odpovědnost té které politické strany a je samozřejmě fakt, že v některých případech se to zjistí pozdě, dodatečně, protože ne všechny problematické údaje jsou dostupné, a v takovém případě je potřeba zjednat dodatečně nápravu. Zastáváme stanovisko, že ve sporných případech by bylo vhodné peníze vrátit. Nemyslím si, že tento morální postoj je věc, kvůli které bychom tady měli celý den schůzovat.

Důležité je doplnit, že pokud chceme k té záležitosti přistoupit spravedlivě, měli bychom měřit všem stejně, aby nebyl dvojí metr, jak říká můj kolega Patrik Nacher. Pan předseda Rakušan se zde zavázal, že pokud zde bude konkrétní podezření na spojení s trestnou činností nebo s něčím podobným, tak ty peníze vrátí. Ale je potřeba říci, že ti, kteří to tady kritizují, tak by se primárně měli podívat na svoje finance, protože hnutí ANO je ve velmi podobné situaci. 30 milionů korun dostalo na darech od trestně stíhané osoby. Třicet milionů korun. A dále od společnosti, kterou ovládá tato trestně stíhaná osoba, dostalo dalších 11,5 milionů korun, to znamená 41 milionů korun od trestně stíhané osoby nebo společností, které vlastní.

Podle Hlídače státu tato trestně stíhaná osoba má, resp. koncern nebo obchodní společnosti, které jsou tam zařazeny, má od roku 2016 celkem 8 684 smluv v celkové výši 79 miliard korun. Je tam 153 navázaných společností a tato trestně stíhaná osoba, která sponzorovala hnutí ANO, dostala 8 402 dotací v celkové hodnotě 12 927 823 790 korun. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.) Dalších 140 milionů korun dostaly od veřejné správy, od ministerstev, od dalších úřadů, krajských úřadů apod., byly zakázky pro holding Mafra, který je opět vlastněn touto trestně stíhanou osobou podle týdeníku Forum.

Já budu první, kdo podepíše návrh zákona, který ještě více zprůhlední financování politických stran. Pojďme to udělat klidně společně, nemám s tím vůbec problém. Ale je potřeba, aby se na tom podíleli všichni, všichni stejnou měrou, abychom opustili tohle pokrytectví, kdy někdo vidí třísku u svého bližního a nevidí trám ve svém vlastním oku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama