doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2022 12:09:00

Návrat o deset let zpět

Návrat o deset let zpět

Komentář na facebookovém profilu k neurčitým údajům v programovém prohlášení vlády

 Náš závazek z r. 2017 k financování vědy, zahrnutý v Inovační strategii 2030: "Posílit financování výzkumu a vývoje (měřeno jako % HDP) do r. 2020 na 2,0 %, do r. 2025 na 2,5 % a do r. 2030 na 3,0 %."

Původní návrh vládního programového prohlášení nové vlády k financování vědy vypadal nadějně: "Zajistíme celkové výdaje na výzkum, vývoj a inovace ve výši 2 % HDP a do roku 2025 je zvýšíme na 2,5 % HDP."

Konečná verze vládního programového prohlášení nové vlády k financování vědy: "Zvýšíme celkové výdaje na výzkum, vývoj a inovace."

V aktuálním vládním prohlášení k vědě "vypadla" klíčová zmínka o konkrétním podílu výdajů na vědu vůči HDP. Vláda navíc abdikuje na řízení výzkumu podle mezinárodních kritérií, které jsme po dohodě se zástupci vědy, univerzit a podnikání zpracovali v Inovační strategii 2030, která měla velmi dobrý ohlas v zahraničí - najdete ji ZDE.

Místo toho obsahuje řadu obecných cílů, bez náznaku JAK se docílí: "Odstraníme fragmentaci systému financování a sjednotíme pravidla národních dotačních programů, stabilizujeme institucionální podporu a zacílíme a zefektivníme účelovou podporu."

Řízení výzkumu tak bude opět podle požadavků zájmových skupin, nikoliv podle dlouhodobé vize a měřitelných cílů. K tomu nově úřad ministryně pro vědu, výzkum a inovace a úředníci navíc. Návrat o 10 let zpět.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama