Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2022 17:33:00

Jednání o mezinárodním zdanění nadnárodních korporací

Jednání o mezinárodním zdanění nadnárodních korporací

Na dnešním zasedání Rady ECOFIN v Bruselu diskutoval ministr financí Zbyněk Stanjura se svými evropskými protějšky o nastavení nových pravidel mezinárodního zdanění korporací. Tématem diskuze byly také priority francouzského předsednictví.

 Členské státy EU se v loňském roce připojily ke globální dvoupilířové dohodě OECD o reformě systému zdaňování příjmů nadnárodních korporací. V současnosti ministři financí diskutují návrh směrnice, která má dále implementovat tzv. pilíř II této dohody. „Oceňuji širokou dohodu, která vznikla na půdě OECD. Tu považuji za dobrou a prospěšnou. Je klíčové, aby výsledná dohoda odrážela pravidla dohodnutá na půdě OECD a závazky plynoucí ze směrnice nevedly k zásadnímu omezování daňové flexibility členských zemí,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Francouzské předsednictví na jednání také představilo své priority v Radě ECOFIN pro nadcházející půlrok. Ministr financí Zbyněk Stanjura označil francouzské priority za relevantní i pro navazující české předsednictví ve druhé polovině roku 2022. „Jsme připraveni aktivně spolupracovat s našimi francouzskými a švédskými kolegy na našem společném programu Tria a budeme jim konstruktivním partnerem,“ uvedl Zbyněk Stanjura a dodal: „Naším úkolem bude řešit problémy domácností související se zdražováním elektřiny a plynu či zajistit co nejrychlejší obnovu ekonomik po covidové pandemii.“

Právě s francouzským ministrem financí proběhla včera první bilaterální schůzka Zbyňka Stanjury. Francie je pro Českou republiku strategickým partnerem při snaze o zahrnutí jaderné energie v oblasti udržitelného financování za účelem snížit emise CO2 o 55 % do roku 2030.

Dohoda o mezinárodním zdaňování OECD

Diskutovaná evropská směrnice má implementovat pouze tzv. pilíř II, který zavádí minimální korporátní daň, tedy minimální sazbu daně na úrovni 15 % pro zisky právnických osob s globálními výnosy skupiny nad 750 mil. EUR. Nová pravidla zavádí možnost dodanit části zisku v případech, kdy by zisk podléhal celkově nižší než minimální dani, příkladně zapojením zemí s velmi nízkou sazbou korporátní daně. Pilíř I je v tuto chvíli finalizován a má zajistit, aby nadnárodní firmy platily daně právě tam, kde reálně podnikají a kde generují zisky, nikoliv v místě sídla mateřské společnosti. Vztahovat by se měl na společnosti s globálními výnosy nad 20 mld. EUR a ziskovostí nad 10 %.

Priority francouzského předsednictví

Francie se zaměří na obnovu a růst evropských ekonomik s důrazem na čerpání prostředků z národních plánů obnovy a na zajištění řádných a včasných plateb. Dalšími prioritami bude financování konkurenceschopnější a inovativnější ekonomiky a nastavení trvale udržitelného financování ekonomického růstu s důrazem na environmentální legislativní návrhy, jako je například Fit for 55. Francouzské předsednictví bude věnovat pozornost také legislativě finančního trhu včetně projektu unie kapitálových trhů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama