Ing. Ludmila Bubeníková

  • STAN
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2012 16:09:36

Starostové vyjadřují obavy o osud RUD

Starostové vyjadřují obavy o osud RUD

V minulých několika týdnech jsem se zúčastnila několika setkání se starosty především malých obcí v Moravskoslezském kraji.

Kromě Karviné, kde probíhalo jednání SMO Karvinska to bylo setkání se starosty Mikroregionu Hlučínska v Bolaticích, následoval sněm starostů Mikroregionu Matice Slezské ve Velké Polomi, jehož členy jsou obce z okresu Ostrava – město a Opava. V pátek 20. dubna jsem se setkala se starosty z oblasti Třinecka a Jablunkovska v obci Hrádek.

Jednání probíhala v době, kdy se naše politická scéna otřásala, hrozil pád vlády a předčasné volby. Starostové vyjadřovali obavy z dalšího vývoje a především je trápil osud zákona o rozpočtovém určení daní, od kterého si slibují zlepšení finanční situace svých obcí. Debata se týkala i mnoha jiných oblastí, zákona o ovzduší, změny poplatku za komunální odpad, novely stavebního zákona, připravované změny zákona o obcích i situace v oblasti veřejné služby. Kritiku sklidila novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Všichni bez rozdílu by přivítali menší počet změn v legislativě, větší stabilitu, zklidnění politické scény a především zlepšení politické kultury.

Diskutovali jsme o všech problémech, odpovídala jsem na dotazy, snažila jsem se vysvětlit, jak probíhá proces schvalování zákonů, v jakém stadiu přípravy se některé návrhy nacházejí.

Na Jablunkovsku jsem využila příležitosti (jednání probíhalo v mimořádně přátelské atmosféře, přestože padla spousta kritických připomínek) a oslovila jsem přítomné a ptala se na jejich názor ve věci předčasných voleb.

Byl prezentován většinový názor (i ze strany starostů, zvolených za ČSSD), že ikdyž mají spoustu výhrad, znamenaly by podle nich předčasné voly negativní dopad na vývoj naší republiky. A přestože většina reforem není přijímána zrovna s radostí, všichni si uvědomují, že je třeba je realizovat a neunikne tomu žádná vláda. Byly by ohroženy i projekty z EU, několikaměsíční prodleva v komunikaci s Evropskou komisí by znamenalo pro Českou republiku miliardové ztráty.

S vděkem jsem přijala otevřenost debaty, racionální přístup a postoj mnoha starostů a starostek. A protože jsem mimo jiné i jedna z nich, ráda si vyslechnu názory, abych se ujistila, že i můj postoj v mnoha ohledech je podobný. Starostové mají v naší společnosti nejvyšší kredit, jsou to rozumně smýšlející lidé, kteří se umějí zorientovat v těžké politické i hospodářské situaci a já si jejich názoru velmi vážím.

Ing. Ludmila Bubeníková

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama