Mgr. Václav Chaloupek

  • OPAT
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2022 21:09:00

Řešili jsme 5G sítě a problémy s kvalitou signálu DVB-T2

Řešili jsme 5G sítě a problémy s kvalitou signálu DVB-T2

Projev na 19. schůzi Senátu dne 20. ledna 2022 shrnující informace Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky o vlastní činnosti za rok 2021.

 Vážený pane předsedající, vážené paní senátorky, páni senátoři, dovolte mi, abych vás seznámil se zprávou Stálé komise pro sdělovací prostředky, o činnosti v roce 2021.

Stálá komise svolala řádných 6 schůzí, na kterých přijala 10 usnesení, projednala 2 zákony, 1 výroční zprávu. Zákony jsou to o dani z přidané hodnoty, o elektronických komunikacích. Zpráva byla Výroční zpráva ČTÚ za rok 2020.

Komise na svých schůzích dále projednávala úlohu a postavení České televize. Hodně se tomu věnovala, věnovala se i Radě České televize a volbě jejích členů, 5G sítím a problémům s kvalitou signálu DVB-T2 v některých oblastech. Došlo ke jmenování některých členů komise do vzniklé pracovní skupiny, která se bude nadále touto problematikou zabývat.

V prosinci na 8. schůze komise byl diskutován návrh novely zákona o České televizi, spolu s poslanci z volebního výboru Poslanecké sněmovny, za přítomnosti odborníků z mediálního prostředí. Toto je problém, kterému se věnujeme v podstatě už 4 roky.

A zdá se, že v letošním roce, že se tomu budeme věnovat tak intenzivně, že se s tím pohne do nějaké finální podoby. Projednávání některých schůzí byla s ohledem na pandemii koronaviru neveřejná. K projednávání byli zváni jen zástupci dotčených ministerstev, regulačních orgánů, spolků a svazů. Členové komise se pravidelně účastnili schůzí komise, ale i dalších jednání a setkání v Poslanecké sněmovně Parlamentu a přijímali osobní účast na setkání řešících aktuální témata ve sdělovacích prostředcích. Z důvodu pandemie koronaviru SARS se nějaké tradiční akce komise nekonaly. V únoru ale jsme uspořádali online konferenci Dezinformační pandemie, která byla zaměřena na problematiku dezinformací související s očkováním proti covidu. Byla zaměřena na aktivity odmítačů, antivaxerů v online i offline prostoru. Spolu s tím se konference věnovala také ekonomickým a politickým dopadům těchto dezinformacím. V květnu byla další online konference věnovaná Vrběticím a ruským dezinformačním narativům. Cílem diskuze bylo ukázat na posun v dezinformační sféře, témata a narativy spojené s kauzou Vrbětice a pokusit se analyzovat, do jaké míry tuto kauzu a její další vývoj využily tradiční prokremelské weby. V srpnu se členové komise účastnili 55. mezinárodního filmového festivalu ve Varech. V září jsem se zúčastnil na zahajovacím ceremoniálu 61. mezinárodního festivalu filmu pro děti a mládež. A také jsme podnikli dvě zahraniční cesty. To byly cesty do Maďarska a na Ukrajinu. Tématy byla veřejnoprávní média, soukromá média, jejich fungování, nezávislost, dohled nad nimi. Ty cesty byly velice přínosné. Na závěr bych chtěl říci, že přestože jsme nemohli navázat na veškeré své aktivity z předchozích období z důvodu pandemie, tak jsme se intenzivně věnovali problematice televizního, rozhlasového vysílání, dezinformacím a jejich vlivům a řadě dalších aktuálních témat. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama