David Pražák

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2022 14:11:00

Oprávnění k uzavřenému nakládání s geneticky modifikovanými organismy

Oprávnění k uzavřenému nakládání s geneticky modifikovanými organismy

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 26. ledna 2022 k zákonu o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty.

 Děkuji, paní předsedající. Dobré skoro poledne, dámy a pánové. Právní úprava nakládání s geneticky modifikovanými organismy jak na unijní tak na národní úrovni rozlišuje tři způsoby tohoto nakládání.

Prvním je uzavřené nakládání s geneticky modifikovanými organismy, kterým se rozumí každá činnost, při níž dochází ke genetické modifikaci organismů nebo při níž jsou GMO jakkoli používány, pěstovány, uchovávány atd. v uzavřeném prostoru a se kterým jsou spojena adekvátní opatření k zabezpečení tohoto uzavřeného prostoru před únikem geneticky modifikovaných organismů do vnějšího prostředí.

Druhým způsobem je záměrné uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí pro jiné účely než je jejich uvedení na trh, kterým se rozumí úmyslné zavedení geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, při němž nejsou použita žádná zvláštní uzavírací opatření k zamezení jejího (?) kontaktu s okolím, to je, že jde o takové použití GMO, při němž dochází k jejich záměrnému vnesení mimo uzavřený prostor, ovšem za jiným než komerčním účelem.

Třetím způsobem uvádění geneticky modifikovaných organismů a produktů s jejich obsahem na trh, kterým se rozumí poskytnutí či předání geneticky modifikovaných organismů nebo genetických produktů jiné osobě, ať už za úplatu nebo bezplatně, s výjimkou jejich předání výlučně za účelem uzavřeného nakládání s těmito geneticky modifikovanými organismy nebo jejich uvádění do životního prostředí osobou, která je k tomu oprávněná.

V České republice vzniká oprávnění k uzavřenému nakládání s geneticky modifikovanými organismy, které na základě hodnocení jeho rizika bylo zařazeno do I. nebo II. kategorie rizika, to znamená, že jsou s ním spojena pouze zanedbatelná nebo nízká rizika jeho škodlivých účinků a nároky na zabezpečení uzavřeného prostoru jsou proto méně přísné. Osoba, která hodlá uzavřené nakládání s geneticky modifikovanými organismy I. nebo II. kategorie rizika provozovat, je povinna před jeho zahájením učinit oznámení Ministerstvu životního prostředí.

K uzavřenému nakládání, které bylo pro jeho vysokou rizikovost z hlediska působení škodlivých účinků zařazeno do III. nebo IV. kategorie rizika, stejně jako k uvádění geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, je zapotřebí povolení Ministerstva životního prostředí. Pokud jde o uvádění geneticky modifikovaných organismů a genetických produktů na trh, je třeba rozlišovat, zda jde o geneticky modifikované potraviny a krmiva nebo jiné geneticky modifikované a genetické produkty.

V případě GMO potravin a krmiv přijímá žádosti o povolení k jejich uvádění na trh Ministerstvo zemědělství v režimu zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. V režimu zákona č. 78/2004 Sb. se podávají pouze žádosti o uvádění na trh geneticky modifikovaných organismů a genetických produktů odlišných od geneticky modifikovaných potravin a krmiv, které mají být poprvé uvedeny na trh právě na území České republiky. Pak řízení o žádosti vede Ministerstvo životního prostředí a oprávnění k uvedení na trh vzniká na základě zápisu do Seznamu pro uvádění na trh. Seznam pro uvádění na trh a zápisy do něj provádí Ministerstvo životního prostředí.

Nezbytnost navrhované právní úpravy je dána povinností zajistit implementaci výše uvedeného nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/1381. To, ač je vzhledem ke své právní formě přímo použitelné, novelizuje rovněž některé články směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/18/ES, jejichž transpozice je zajištěna příslušnými ustanoveními zákona č. 78/2004 Sb.

Navrhovaná právní úprava je v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Přijetí navrhované právní úpravy je nezbytnou podmínkou pro splnění povinností ČR vyplývajících 12 z implementovaného nařízení Evropského parlamentu a Rady 2019/1381, resp. zajištění náležité transpozice změny směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/18/ES. Navrhovaná právní úprava je předkládána výhradně za účelem zajištění řádné implementace příslušných předpisů Evropské unie.

Tímto děkuji za pozornost a prosím o vpuštění do výboru. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama