Ing. Anna Hubáčková

  • BPP
  • Hodonín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2022 14:29:00

Firmy budou hradit náklady obcím na úklid odpadu

Firmy budou hradit náklady obcím na úklid odpadu

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 26. ledna 2022 k vládnímu návrhu zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.

 Děkuji, vážený pane předsedající. Ještě jednou, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych vám představila návrh zákona o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí.

Navrhovaný zákon je prvním ze dvou současně předkládaných zákonů regulujících environmentální dopad některých jednorázových plastů výrobků. Protože proces schvalování návrhů zákonů nestihl být dokončen před uplynutím 8. volebního období Poslanecké sněmovny, jsou k projednávání oba tisky předkládány opětovně a já si jenom dovolím upozornit, že transpoziční lhůta uplynula 3. července 2021. Cílem předkládaného návrhu zákona je transpozice ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady EU 2019/904 z 5. června 2019 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí do českého právního řádu.

Směrnice 2019/904 byla přijata za účelem omezení plastového odpadu v mořích a oceánech, který ohrožuje ekosystémy, biodiverzitu a lidské zdraví. Předmětem úpravy je přijetí opatření zajišťujících plnou transpozici směrnice 2019/904 a jedná se o tato opatření: zákaz uvádění některých vybraných plastových výrobků na trh a do oběhu jako plastové příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky, tyčky k uchycení a podpěře balónků, nádob a nápojových kelímků z expandovaného polystyrénu a také výrobků z oxo-rozložitelného plastu.

Další opatření: označování výrobků za účelem informování konečného uživatele o přítomnosti plastů ve vybraném plastovém výrobku a vhodných postupech nakládání s vybraným plastovým výrobkem, který se stal odpadem. Zavedení systému rozšířené odpovědnosti výrobce pro určité druhy vybraných plastových výrobků a s nimi spojené povinnosti. Výrobci budou povinni prostřednictvím tzv. kolektivních systémů plnit určité povinnosti, především půjde o úhradu nákladů obcím na úklid odpadu.

A další opatření: provádění zvláštní osvětové činnosti, informovat konečné uživatele např. o dopadu nevhodných způsobů zbavování se odpadu z vybraných plastových výrobků na kanalizační síť. Navrhovaný zákon tak prosazuje principy oběhového hospodářství, které před výrobky na jedno použití upřednostňuje opětovné použitelné výrobky a cílí na omezení množství vzniklých odpadů. Kontrolu bude vykonávat Česká inspekce životního prostředí, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Krajské hygienické stanice.

Další opatření jsou pak připravena v další zákonné normě a tu dneska budeme mít jako sněmovní tisk 56. Dovoluji si vás tímto požádat o projednání návrhu zákona v prvním čtení a jeho přikázání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru. Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama