Martin Herman, MPA

  • ANO 2011
  • Kolín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2022 13:37:08

Středočeské ANO požaduje odvolání Věslava Michalíka - 1. PROKÁZANÝ STŘET ZÁJMŮ

Středočeské ANO požaduje odvolání Věslava Michalíka - 1. PROKÁZANÝ STŘET ZÁJMŮ

Podle Středočeského ANO existují dokonce dva závažné důvody, proč by měl být Věslav Michalik odvolán z vedení Středočeského kraje, kde zastává funkci náměstka hejtmanky a radního pro finance dotace a inovace.

Jde o prokazatelný střet zájmů a nevysvětlení finančních operací v souvislosti s půjčkami z Kypru. Dnešní Tisková zpráva se bude věnovat právě zmíněnému střetu zájmů.

Zastupitelský klub ANO 2011 opakovaně upozorňuje na prokázaný střet zájmů, ve kterém se ocitl Věslav Michalik v souvislosti se svým působením ve vedení Středočeského kraje a ve vedení Středočeského inovačního centra na jedné straně a s působením ve společnosti DARK SKY, se kterou byl majetkově i personálně propojen na straně druhé.

Pan Michalik byl v době, kdy Středočeský kraj uzavřel nájemní smlouvu s DARK SKY členem zastupitelstva Středočeského kraje a od jeho vzniku byl též členem představenstva Středočeského inovačního centra. Na svoje propojení s firmou DARK SKY ale ostatní zastupitele v době schvalování smlouvy na svůj potenciální střet zájmů neupozornil.

V okamžiku uzavření nájemní smlouvy tedy pan Michalik nebyl členem rady Středočeského kraje, ale v době, kdy jím již byl a Středočeské inovační centrum, spadalo  do oboru jeho působnosti, došlo prokazatelně a opakovaně ke změně předmětu nájmu a doby nájmu a také samozřejmě ke zvýšení nájemného až na částku cca 100.000,- Kč měsíčně. Ani v této době však Michalik nikomu ze zastupitelů nesdělil, že se nachází ve střetu zájmů a navýšené nájemné bude inkasovat firma, se kterou je prokazatelně propojen.

Navíc poté, co na jeho střet zájmů upozornil předseda Zastupitelského klubu ANO 2011 Martin Herman, na něj pan Michalik podal žalobu pro pomluvu!

"S odstupem času se to jeví jako špatný vtip, že mě žaloval za něco, o čem musel vědět, že je pravda, ale v době, kdy soud probíhal, mi to příjemné nebylo", říká k tomu Herman a pokračuje: "Argumentace, že nájem, který plynul do firmy, která s ním byla provázána, se zvyšovat musel, protože se SIC rozrůstal je naprosto lichý a působí jako výmluva. Jak jinak si to vysvětlit, když poté, co se Regionálního rozvoje ujal Michalikuv nástupce se SIC přestěhovalo do prostor Krajského úřadu, kde neplatilo nájemné žádné. Navíc ani tehdy pan Michalik nikomu neřekl o svém vztahu k DARK SKY. Závěr ať si udělá každý sám. Pro nás z toho ale nakonec vyplynulo důležité sdělení soudu, který tu situaci přesně popsal."

Domníváme se, že ve světle těchto informací je naší povinností žádat odchod pana Michalika z vedení Středočeského kraje. vycházíme přitom i z faktu, že stejný střet zájmů je precizně popsán v rozsudku kolínského soudu, který se zabýval žalobou pana Michalika na předsedu našeho Klubu Martina Hermana a který přesně popsal skutečnosti, které ho vedly k zamítnutí zmíněné žaloby.

Citace z rozsudku Okresního soudu v Kolíně, kde se Věslav Michalik domáhal omluvy na Martinu Hermanovi za jeho tvrzení o střetu zájmů, který spatřoval v působení V. Michalika ve vedení Středočeského kraje a v jeho propojení s firmou, která od Středočeského kraje inkasovala peníze:

"V době, kdy Středočeský kraj uzavřel nájemní smlouvu s touto společností, tj. ke dni 30. 6. 2015, žalobce (Michalik - pozn. autora) byl členem zastupitelstva Středočeského kraje a od jeho vzniku byl též členem představenstva Středočeského inovačního centra, jehož administrativní činnost byla účelem nájmu podle uzavřené smlouvy a jenž se na základě postoupení nájemní smlouvy stal nájemcem namísto Středočeského kraje. V okamžiku uzavření nájemní smlouvy sice žalobce (Michalik) nebyl členem rady Středočeského kraje, avšak v době, kdy tuto funkci již vykonával a Středočeské inovační centrum, spadalo  do oboru jeho působnosti, došlo opakovaně ke změně předmětu nájmu a doby nájmu, jakož i ke zvýšení nájemného až na částku 104 253 Kč měsíčně. Žalobce (Michalik) přitom ani skutkově netvrdil, že snad jako člen zastupitelstva Středočeského kraje v době projednávání nabídky na uzavření nájemní smlouvy nebo jako člen rady Středočeského kraje i člen představenstva Středočeského inovačního centra, v době uzavření dohod o změnách nájemní smlouvy upozornil orgány Středočeského kraje nebo Středočeského inovačního centra, na své osobní a majetkové propojení s pronajímatelem, společností Dark Sky s.r.o."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama