prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2022 12:39:00

Bude to ještě dva až tři týdny pokračovat, pak to začne klesat

Bude to ještě dva až tři týdny pokračovat, pak to začne klesat

Projev na 8. schůzi Poslanecké sněmovny 2. února 2022 k návrhu projednání pandemického zákona ve zkráceném řízení.

Děkuji, paní předsedající, vaším prostřednictvím, děkuji, pane poslanče, za ten dotaz, a na slušný dotaz slušná odpověď. Ano, já také jsem opakovaně v médiích říkal, že teď se bude sice ještě zvětšovat počet pozitivních testů, a to se bude dít i začátkem příštího týdne, ale teď se teprve ta vlna dostává mezi seniory. To znamená, ode dneška začíná nárůst v nemocnicích a ten bude pokračovat další týden až 14 dnů. A to, co je klíčové, aby omikron neprorazil očkování druhou dávkou. Třetí dávkou neproráží, teď se uvidí, jak prorazí druhou dávkou, a to se v různých zemích liší. Bude to ještě dva až tři týdny pokračovat, pak to začne klesat.

Ale toto je jenom část toho problému, ve dvou minutách na to není čas, a to bude až v té fázi asi, pokud se schválí program, kde já budu vysvětlovat, proč tato cesta. Mně by se daleko víc líbilo, abychom měli krizový zákon, kde se budou zohledňovat jednotlivé typy pandemií, epidemií a endemií a mohlo se podle něj pracovat. Stejně tak by se mi líbilo, kdyby byl už novelizován zákon o zdraví, nebo aspoň ta novela byla na ministerstvu připravena a já ji mohl předložit, ale asi je potřeba vysvětlit, co přesně se stane, když by po 28. nebyl pandemický zákon. Žádný třetí nástroj neexistuje.

Když by nebyl pandemický zákon, netýká se to jenom vypnutí opatření, a to já podrobně vysvětlím, jenom opatření, která jsou, řekněme omezující, protože si myslím, že tady je obecně shoda, že se chceme postupně vracet k normálu, a ten plán takový je atd. Ale týká se to i toho, že v té chvíli by přestalo fungovat všechno, včetně chytré karantény. Prostě všechny tyto věci, které dneska fungují, fungují jako mimořádná opatření na podkladě pandemického zákona. To je realita. Ano, je to tak. Takhle to bylo přijímáno, já můžu říct, která vláda to schválila, můžu říct, kdo to předkládal, který zrovna z těch ministrů, co tam byli, jak se střídali. A my bychom se stali zemí, která by byla riziková. (Předsedající: Pane ministře, váš čas.) A konsekvence toho, že bychom byli země riziková, vysvětlím. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama