Josef Klement

  • BPP
  • Žďár nad Sázavou
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2022 15:09:00

Po schválení pandemického zákona ošetřovné nebude 80 %, ale 60 %?

Po schválení pandemického zákona ošetřovné nebude 80 %, ale 60 %?

Projev na 20. schůzi Senátu České republiky 3. února 2022 k návrhu zákona o mimořádném ředitelském volnu a mimořádném vzdělávání distančním způsobem pro období epidemie onemocnění COVID-19.

 Vážený pan předsedo, pane ministře, milé kolegyně, vážení kolegové, já na základě proběhlé diskuse a i mé osobní účasti, jak na ústavně-právním výboru, tak na školském výboru, jsem se přihlásil do diskuse. A chci podpořit tento návrh pana ministra. I s odkladem, že už rok vlastně čekal v jeho hlavě a v hlavách ostatních kolegů poslanců.

A nyní zde je předložen nám k schválení. Já jsem moc rád, že v pondělí, kdy mám poradu ředitelů školských zařízení u nás ve městě, budu snad moci jim oznámit tuhle tu dobrou zprávu, že se zvyšuje jejich kompetence. Tak jak leží dneska ve sněmovně zákon o pedagogických pracovnících, kde je zvýšení kompetencí ředitelů při výběru i z řad nepedagogických zájemců o učitelství, tak tady posilujeme pravomoci ředitele, který, podle mě, by měl správně a objektivně vyhodnotit situaci ve škole. Máme zde 2 paragrafy. Jeden je paragraf 3, jeden je paragraf 4, který říká buďto distanční vzdělávání, nebo mimořádné ředitelské volno. Bylo mi odpovězeno, a myslím si, že je to správně, že ředitelé jsou kompetentní k tomu, aby správně rozhodli, aby rozhodli o tom, že prioritou je vzdělávat. A ať už tedy distančně, nebo prezenčně, ale tu možnost distančního vzdělávání ten zákon ukotvuje. Pak v případě samozřejmě ostatních záležitostí, které už nebude moci ředitel naplnit, tak přicházíme k mimořádnému ředitelskému volnu. Já bych jenom na závěr chtěl poděkovat ještě jednou, že je to první věc, kde se posouváme od plošného vlastně nařízení k individuálním řešením rámci pandemie. A možná poslední dotaz je, že tady zazněly 2 věci ohledně ošetřovného. A trošku bych si to chtěl urovnat v hlavě. Protože v případě schválení pandemického zákona to ošetřovné pravděpodobně nebude 80 %, jak říkal pan zpravodaj, ale jenom 60 %? Jenom bych chtěl si ujasnit tuhle tu skutečnost. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama